Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23469 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Центр протидії корупції (ЦПК) звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції через лист нардепа Олександра Гереги, що є співвласником  мережі гіпермаркетів «Епіцентр» та «Нова лінія».

У цьому листі Герега запропонував Віталію Кличку та іншим парламентарям звертатися до мережі «Епіцентр» для поставок засобів захисту. Про це повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін у блозі «Української правди».

Виявилось, що засоби захисту, якими торгують в «Епіцентрі», прибули до України разом із гуманітарним вантажем на літаку «Мрія», який особисто зустрічав президент в аеропорту. На попередніх спецрейсах також разом із гуманітарним вантажем доставляли комерційний.

«Лишається незрозумілим, чому державні замовники купують засоби захисту не напряму в китайських чи корейських виробників та постачальників, а в українських посередників, які створюють додаткову націнку. Чому держава, домовляючись про такі спецвантажі, не домовляється про централізовані комерційні поставки на публічні закупівлі для своїх замовників?», — наголошує Віталій Шабунін.

Дані Prozorro свідчать, що мережа гіпермаркетів «Епіцентр» уже продала державі товари для боротьби з COVID-19, серед яких є засоби захисту, привезені з Китаю, на суму 24 мільйони гривень. Ці засоби купують в «Епіцентрі» лікарні, комунальні підприємства, Укрзалізниця і Національна поліція.

Водночас у Офісі Президента пояснили, що спецрейс «Мрії» оплачувався не з державного бюджету, а комерційними структурами. Але наголосили, що саме Офіс сприяє та організовує логістику поставок на найвищому рівні.

Цікаво, що Міністерство охорони здоров’я теж закупило захисні костюми китайського виробника через українського посередника — невідомого ТОВ «Меддів» — і через тендер із завищенням ціни на 40% у порівнянні з українськими аналогами.

Шабунін наголосив, що відповідно до ухваленого ще в березні законодавства, уряд може організовувати поставки за закупівлями держави напряму з-за кордону. Такі прямі контракти, за результатами перемовин на офіційному рівні, могло б укладати спеціально створене державне підприємство «Медичні закупівлі України». Лишається визначити, продовжує він, хто  зацікавлений у додатковій «маржі» завдяки посередникам.

В Офісі Президента нещодавно повідомили, що відтепер організацію таких вантажів перекладають на Міністерство охорони здоров’я.

«А це означає що надалі саме МОЗ та уряд нестимуть відповідальність за кожну втрачену гривню наших податків під час закупівель засобів захисту», — каже Шабунін.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button