Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23607 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

29 квітня в Голосіївському районі Києва невідомі спалили намет ромської родини поблизу м. Деміївська, а самих чотирьох потерпілих ображали та били.

Про це повідомила волонтерка «Спільноти святого Егідія» Віта Зіневич «Громадському радіо». Разом з волонтерами, вони розвозять їжу бездомним тричі на тиждень.

Журналістка Діана Буцко розповідає, що на цьому місці недавно оселилися дві ромські пари з Закарпаття: Руслан з вагітною дружиною Анжелою та його мама з її чоловіком.

«Ми їх знали упродовж місяця. Вони заробляли, здаючи зібрану на смітниках вторсировину. Зараз залишилися голодними, адже пункти прийому не працюють. Їхній намет – це різні ковдри та тканини, накинуті на дерев’яні опори. Він стояв на місці покинутого будівництва, огородженого зеленим парканом», – розповіла Зіневич.

Віта Зіневич та Анжела. Фото зі сторінки Діани Буцко у Facebook.

Про інцидент стало відомо 30 квітня, коли Віта Зіневич разом з іншими волонтерами приїхали до ромської родини та побачили згарище на місці намету. За словами Зіневич, про напад повідомила двірниця будинку, що знаходиться поблизу. Жінка почула галас і крики близько п’ятої ранку, викликала поліцію та пожежників.

Пізніше волонтери знайшли постраждалих ромів, які розказали, що того дня до намету увірвалися чоловіки та розпилили сльозогінний газ з балончиків.

«Вони вискочили з намету. Анжела (якій не більше 25 років) розповіла, що її чоловіка почали бити дошкою від паркану. Коли вона спробувала сказати нападникам, що вагітна, ті почали лаятися і казати, що таких, як вона, потрібно ґвалтувати», – переказує Зіневич розповідь Анжели.

Зараз родина ромів переїхала на інше місце, їхні документи та речі згоріли. Показів поліції вони не давали, як не знімали побоїв та не склали протокол. Але третього травня поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, що поєднано з насильством) ККУ. У повідомленні поліції сказано, «що під час моніторингу мережі Інтернет поліцейські виявили публікацію щодо вчинення невідомими особами на вулиці Саперно-Слобідській неправомірних дій відносно ромів». Зазначають, що правоохоронці вже отримали свідчення від автора публікації, а зараз встановлюють потерпілих та причетних до пригоди.

Фото обкладинки: місце пригоди поблизу м. Деміївська. Фото зі сторінки Діани Буцко у Facebook.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button