Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Правозахисна організація Amnesty International та київські волонтери сумніваються у компетентності директора департаменту соціальної політики КМДА Руслана Світлого після його коментарів про бездомних.

У розмові з журналісткою видання «Заборона» Світлий заявив, що громадські організації не повинні «розбещувати безхатченків», щоб тих не ставало більше.

«Такі висловлювання з вуст держслужбовця – неприпустимі і викликають серйозні сумніви щодо компетентності Руслана Світлого на посаді, що безпосередньо передбачає захист вразливих груп населення від наслідків дискримінації», – заявила виконавча директорка Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук.

Вона закликала посадовця своїми діями довести, що «він здатний виконувати свої прямі обов’язки» на недискримінаційній основі. Очільниця Amnesty International також очікує від КМДА та міського голови Віталія Кличка жорсткої реакції щодо висловів Світлого.

Ініціатива «Допоможи бездомному» також вважає, що вислови посадовця свідчать про те, що рівень його компетентності в соціальних питаннях не відповідає його посаді. Волонтери аналізують кожен із висловів чиновника і пояснюють, чому вони не відповідають дійсності.

«(Громадські організації) їх закармлюють, одягають, дають їм притулок. Я кажу – навіщо? Їх же ставатиме більше». Бездомні люди не розмножуються за допомогою безкоштовної їжі, зазначають волонтери. Справжні причини бездомності – втрата житла внаслідок шахрайства, конфлікти з родичами тощо. Також часто безпритульними опиняються заробітчани, які під час карантину не можуть повернутися додому.

«Багатьом краще нічого не робити й жити на вулиці… Хай ідуть працювати». Частина безпритульних працює – на мало оплачуваних роботах. Цього заробітку недостатньо, щоби зняти навіть кімнату в Києві. Часом бездомним не платять гроші за роботу, користуючись їхньою незахищеністю, зазначають волонтери. Інша частина бездомних – люди з інвалідністю або літні люди. Крім того, бездомність впливає на психічне самопочуття, що заважає не лише працювати, а й виживати.

«Допоможи бездомному» також розкритикували заяви Світлого про «налагоджену систему, яка дозволяє безхатченкам влаштувати особисте життя та приносити користь суспільству». Насправді в Києві існує лише один притулок, де можна переночувати, – на околиці міста. Він розрахований на 150 місць і приймає лише на ніч, – це означає, що бездомні повинні щодня туди добиратися, що особливо складно в умовах карантину, коли не працює громадський транспорт.

Інший центр, який Світлий охарактеризував як «комфортний санаторій», розташовано у Київській області.

«Реальність така, що там немає ніякого комфортного санаторію, люди опиняються там в ізоляції – це 60 кілометрів від Києва! Крім того, людей важко туди влаштувати. У нас є неймовірно сумна історія про сліпого бездомного чоловіка, якого ми якраз хотіли відвезти туди. Поки нас перекидали київські чиновники від одного до іншого, людину розбив інсульт, вона стала геть безпорадною, і померла на ліжку в коридорі лікарні», – зазначають волонтери.

Сам Руслан Світлий запевняє, що журналісти зрозуміли його неправильно.

«Дуже легко припуститися неточності у словах, коли спілкуєшся з журналістом по телефону. І прикро, коли тебе розуміють неправильно, та ще більше прикро, коли твою позицію не зрозуміли від слова зовсім і виклали в якомусь геть перекрученому вигляді», – написав він у Facebook.

Нагадаємо, за оцінками волонтерів, У Києві налічується щонайменше 20 тисяч бездомних.

Фото: facebook.com/pomogi.bezdomnomu

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button