Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 58 днів. За цей час ми опублікували 24498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Динаміка захворюваності на COVID-19 в Україні демонструє, що епідемія сповільнилася і вийшла у плато. Проте видання Тексти припускає, що такі дані можуть бути пов’язані просто з завантаженістю лабораторій, коли проводити більше тестів немає можливості.

Щоденні нові випадки коронавірусу. Графік: worldometers.info

Зокрема, у Житомирі на три дні – 7-9 травня – зупиняють прийом матеріалу на ПЛР-тестування, бо лабораторія перевантажена. У документі, який опублікувала LIGA.net, зазначається, що лабораторія завантажена на сім-вісім днів наперед і не має можливості для зберігання такого обсягу матеріалу.

В Офісі президента запевняють, що головний санітарний лікар Віктор Ляшко вже поспілкувався з представниками житомирської лабораторії та «вирішив менеджерські питання, які заважали проведенню тестування».

Наприкінці квітня голова комісії Київської міськради з питань охорони здоров’я Олега Гелевей заявляла, що лабораторії Києва не справляються з обсягом тестування.

«Наші лабораторії вже не справляються. Центральна лабораторія міста Києва, згідно з усіма нормами, повинна надавати результати тестів протягом 48 годин. Так от, уже не поодинокі випадки, коли результати тестів видають через три-чотири доби», – цитує її Суспільне.

Киянин Євген Зборовський розповів, що чекав на результат тесту протягом дев’яти днів. Він здав матеріал увечері 27 квітня, а отримав результат вранці шостого травня.

«Я вже тиждень як перестав дивитися звіти МОЗу про кількість нових випадків захворювання, бо вони не актуальні, якщо показують інформацію із затримкою у 7-10 днів», – пише він.

Очільниця Директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ України Ірина Литовченко повідомляє, що в Тернопільській області лікарів первинної ланки ще кілька тижнів тому просили не брати так багато проб і не перевіряти всіх контактних, бо лабораторія не може впоратися з тестуваннями.

За офіційними даними, станом на сьоме травня в Україні лабораторно підтверджено 13 691 випадок COVID-19, із них 340 летальних. Загалом проведено 151,5 тисячі ПЛР-досліджень.

На обкладинці: ПЛР-дослідження, фото: diameb.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button