Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23608 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вчора медики столичної клінічної лікарні швидкої допомоги вийшли на акцію протесту. За словами лікарів, це пов’язано зі зниженням їхніх зарплат приблизно на 40-50% після введення другого етапу медичної реформи. За повідомленням Укрінформу, в акції взяли участь близько 20 лікарів.

«Наш протест виражається не в тому, щоб протестувати проти нашої роботи і проти того, що ми робимо. Ми просто вийшли, щоб сказати, що ми хотіли б змін. Але змін таких, які були б на краще, а не дивитися, як система щороку погіршується», — сказав старший ординатор відділення політравми Віталій Черкашин.

Черкашин повідомив, що останнім часом до них звертаються люди, які вважають, що лікарі отримують великі заробітні плати. Так, посилаючись на повідомлення у ЗМІ, пацієнти вважають, що лікарі отримують 50 тисяч грн, медсестри – 30 тис., санітарки – 20 тис. Тоді як один з лікарів, що працює в лікарні вже 21 рік, показав телефон, де журналіст вголос зачитав отриману лікарем суму: 3 688 грн. за місяць.

Черкашин наголосив, що після запуску другого етапу медреформи, всі доплати, які були раніше, урізали. Він також додав, що цим протестом медики виражають свою позицію, адже їх відділення «не видно», оскільки вони не займаються хворими на COVID-19.

«Ми хочемо продовжувати надавати ту ж допомогу, що ми й надавали. Ми хочемо, щоб реформа не знищила нашу лікарню, і таких же, як ми. Ми хочемо, щоб про нас говорили як про тих людей, які варті поваги», — сказав Черкашин.

Читайте також: Я працюю у швидкій під час карантину – у лікаря 2 комплекти захисту на 24 години.

Раніше hromadske повідомляло про те, що медики Київської міської клінічної лікарні №8 Оболонського району вийшли на протест з відмовою працювати за зарплату в розмірі 3-5 тисяч гривень в умовах поширення коронавірусу.

«При такій роботі і таких хворих — це не зарплата. Я отримала 4 100 грн. Це нам дали за квітень. За березень мені дали 5 300 грн. І це при тому, що у мене 1,5 ставки», — пояснила ситуацію одна з санітарок.

Після цього стало відомо, що медпрацівники лікарні №8 справді не отримали доплат за березень, тому що керівник медзакладу не надав інформації про лікування у них хворих на COVID-19.

На сторінці «Життя Мінського масиву — Оболонський район» у Facebook повідомляють, що за квітень медики отримали зарплати, розраховуючи на доплати за роботу з інфікованими.

Натомість, як повідомляють, вони отримали зарплати на 30-40% менші, ніж до епідемії. Медсестри отримали 4-5 тисяч гривень, молодші сестри — 3-4 тисячі гривень, лікарі — від 6 до 9 тисяч.

Розрахунковий лист молодшої медичної сестри за квітень 2020-го.Фото з допису «Життя Мінського масиву — Оболонський район» у Facebook

Тоді міський голова Києва Віталій Кличко на онлайн-брифінгу 30 квітня повідомив, що на доплати медикам виділять майже 900 мільйонів гривень та запевнив, що столична влада шукає можливості, як допомогти медикам.

Директорка департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург в ефірі hromadske теж повідомила про доплати у розмірі дев’яти посадових окладів за роботу у березні: «Київська влада виділила 10,8 млн грн на здійснення доплат всім співробітникам, які були залучені до лікування, та 12,4 млн грн для стимулювання співробітників екстреної медичної допомоги».

За її словами, лікарі в середньому отримали від 30 до 50 тисяч гривень, медсестри — від 25 до 30 тисяч гривень, а молодший персонал — від 20 до 25 тисяч гривень.

Очільник МОЗ Максим Степанов запевнив, що уряд вже перерахував всі гроші у регіони, а затримки з виплатами виникають вже на місцях та зазначає, що вже направив головам облдержадміністрацій листи з вимогою відзвітувати по кожному медзакладу.

Як відомо, з першого квітня в Україні розпочався другий етап медичної реформи. Відтепер заклади охорони здоров’я, що надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) та високоспеціалізовану (обласні лікарні та центри) допомогу, будуть отримувати кошти за договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button