Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У неділю, третього травня, Валентин Лученко, соціальний психолог, чартерним рейсом повернувся в Київ зі Швейцарії. Як відомо, всі громадяни, які приїхали в Україну з-за кордону, повинні самоізолюватися на два тижні, аби переконатися, що не є носіями COVID-19. Для контролю за дотриманням самоізоляції Міністерство цифрової трансформації розробило мобільний застосунок «Дій вдома». 

Валентин Лученко завантажив додаток безпосередньо перед поверненням в Україну. «На кордоні вам пропонують дві опції, – каже він, – або ви показуєте цей застосунок і реєструєтеся, запевняючи прикордонників, що перебуватимете на самоізоляції, або ви їдете в санаторій чи якесь спеціальне місце на два тижні для обсервації. Важливо, що харчуватися ви там будете за свій рахунок. Мало хто погоджується на друге, бо це незручно, тому більшість людей просто показує цей застосунок». 

Читайте також: З обсервації в київському готелі втекли понад 50 осіб

Як працює додаток?

Застосунок потрібно активувати саме в тому місці, де людина проводитиме найближчі два тижні, ввести персональні дані і відправити селфі. Після цього користувачу протягом 14 днів надходять до десяти push-повідомлень на день. Упродовж 15 хвилин після отримання повідомлення слід зробити фото, за яким ідентифікують геолокацію, так перевіряючи дотримання самоізоляції.  

«Коли приходить повідомлення у будь-якому месенджері чи додатку, там можна включити звук, щоб відслідковувати їхню появу. Але push-повідомлення від “Дій вдома” не мають ніякого сигналу. В перший день самоізоляції вони мені взагалі не приходили. Я не розумів, що відбувається. На другий день повідомлення з’явилися. Проте щоб їх помітити треба постійно перевіряти смартфон, дивитися, щоб бува не проґавити», – розповідає Валентин про свій досвід. – «Повідомлення залежно від швидкості реакції бувають різного кольору: жовтим, коли реагуєш відносно швидко, червоним – коли трохи забарився». 

Робот перевіряє фото на схожість з першим знімком. За словами Валентина, часто доводиться фотографуватися п’ять-шість разів, поки програма не розпізнає обличчя. 

У разі порушення режиму обсервації і ненадсилання фото чи некоректної геолокації на зареєстровану адресу виїжджає поліція, яка може затребувати письмове пояснення або виписати штраф від 17 до 34 тисяч гривень. 

Які проблеми виникають
у користуванні застосунком? 

За словами Валентина, гаряча лінія Міністерства цифрової інформації не працює, ймовірно,через перенавантаження. «По суті, немає єдиного центру координації програми, – каже він. – Міністерство охорони здоров’я реагує лише на екстрені виклики, пов’язані зі здоров’ям. Але якщо виникають проблеми з застосунком, то МОЗ пояснює, що вони “не в темі”. У мене в перший день були проблеми з програмою. Зрештою, я подзвонив на гарячу лінію поліції, де мене переадресували на міський відділ поліції. Там мене заспокоїли і сказали, що в найгіршому разі приїде наряд поліції і доведеться дати пояснення». 

Валентин також зауважує, що програма не передбачає таких ситуацій як: збій операційної системи на смартфоні і, як наслідок, зникнення застосунку з пристрою; поганий стан, приміром, втрату свідомості чи діарею  і, відповідно, нездатність у той момент відповісти на повідомлення; безсонну ніч і можливість проґавити через це ранкове повідомлення; тривала розмова по месенджеру чи телефону, під час якої повідомлення неможливо ідентифікувати. «У цих випадках вам виписують штраф, а далі треба йти до суду», – пояснює Валентин. 

«Я знаю випадок, коли чоловік в селі пішов в туалет на вулиці, – каже Валентин.– Там прийшло push-повідомлення. Він заселфився. Порушив умови самоізоляції, бо геолокація його туалету на дворі та хати різна». Тобто по суті потрібно надсилати фото більш-менш з того самого місця, звідки людина його зробила першого разу. Інакше робот розпізнає геолокацію як відмінну від зареєстрованої. 

У Міністерстві цифрових технологій теж наголошують, що за недотримання умов користування карантином автоматичних штрафів немає. Також розробники нібито працюють над оновленням, щоб зробити програму зручнішою. 

Чи є застосунок законним
і чи можна від нього відмовитися?

«Хмарочос» поцікавився у Михайла Лебедя, члена правління ГО «Правозахисна Ініціатива», чи є доказом порушення правил карантину відсутність своєчасної реакції на повідомлення від «Дій вдома» і чи законні вимоги Кабінету Міністрів до людей, які перебувають на ізоляції чи обсервації, встановлювати додаток. 

З’ясувалося, що «в Порядку проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211, сказано, що “Надсилання повідомлення до органів Національної поліції не може бути окремою підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину”». Тут йдеться про повідомлення з мобільного додатку про ймовірний випадок порушення умов самоізоляції. Це означає, що «саме по собі повідомлення з додатку на телефоні ще нічого не доводить» і «в суді треба буде ще довести, що людина не була в душі, не забула зарядити телефон тощо». На думку правозахисника, «навіть якби в цьому Порядку було написано інакше, то, імовірно, судді були б на стороні “порушників”. Доказів має бути більше».

Михайло також пояснив, що Конституційний Суд в своєму рішенні № 2-рп/2012 від 20.01.2012 визнав відомості про місце перебування особи конфіденційною інформацією. Конституція України забороняє збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її на те згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Конституція України також допускає встановлені законом обмеження свободи пересування.

«Пандемія коронавірусу, на мою думку, є ситуацією, яка загрожує національній безпеці. Влада, вочевидь, також так вважає. Але будь-які обмеження прав та свобод мають відповідати Конституції та законам України, і мають визначатися тими суб’єктами нормотворчості, які мають на це законні повноваження», – каже правозахисник.  

Визначати права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, та основні обов’язки громадянина має, згідно з Конституцією, Верховна Рада. І Верховна Рада, як пояснює Михайло, своїм законом «Про захист населення від інфекційних хвороб» делегувала Кабінету Міністрів право у рішенні про встановленні карантину «встановлювати тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов’язки, що покладаються на них, підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, перебування особи в обсерваторі (обсервації), госпіталізації до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів)». Водночас у Порядку проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211, сказано, що «особа вважається такою, що обрала здійснення контролю за допомогою системи через мобільний додаток, з моменту авторизації в ньому». 

«Але мобільний додаток, згідно з цим Порядком, не є єдиним і безальтернативним засобом контролю за перебуванням особи в місці самоізоляції, – розповідає Михайло. – Тобто не хочеш, щоб за тобою слідкували за допомогою цього додатку на телефон – не авторизуйся на ньому. Обов’язку авторизовуватися Кабмін не встановлював».

«Можливо, когось змушують його поставити. Але якщо людина проти, то просто потрібно навчитися казати “Ні” і посилатися на відповідний документ Кабміну», – підсумовує Михайло Лебідь. 

Валентин Лученко, який наразі користується програмою, також впевнений, що в разі накладання на нього штрафу зможе виграти судову справу, проте «не хотів би взагалі мати з цим справу і витрачати час на суди». 

А у нас залишається запитання, чи є вибір між обсервацією в санаторії далеко від дому і самоізоляцією з додатком, користування яким є досить стресовим, адекватним вибором? І яким чином держава мала б зробити процедуру самоізоляції більш ефективною і більш довірливою до власних громадян?

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button