Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Питання базового доходу знову набуло актуальності після початку коронавірусної кризи, повідомляє The Guardian. Досліджувати цю тему стали вчені з університету Гельсінкі, адже в країні вже запускали дворічний проєкт з базового доходу: у 2017 та 2018 роках двом тисячам рандомно обраних безробітних по всій країні щомісячно, в рамках урядової програми, виплачували €560 без зобов’язання шукати роботу.

«Ті, хто отримували базовий дохід, були більш задоволені своїм життям і зазнавали меншої ментальної напруги. Вони також більш позитивно сприймали свій економічний добробут», — відзначили дослідники.

Раніше з’явилися повідомлення про те, що уряд Іспанії, сформований з соціалістів, поставив собі за мету «якнайшвидше» забезпечити базовим доходом близько мільйона найбідніших домогосподарств країни. Міністр з економічних питань Надія Кальвіньо сподівається, що загальний базовий дохід стане постійним.

Фінський експеримент також показав, що регулярні виплати не вплинули на готовність їх отримувачів взаємодіяти зі службою зайнятості. Водночас з’ясувалося, що навіть ті, кому було важко зводити кінці з кінцями, відчували значно менше стресу під час регулярних виплат. Окрім того, ті, хто отримували базовий дохід, більше довіряли людям та суспільним інституціям — у тому числі політикам, поліції та судовій владі.

Дослідники також відзначили м’який позитивний вплив на зайнятість у певних категоріях (наприклад, у сім’ях із дітьми) та додали, що учасники експерименту відмітили посилення відчуття самостійності, фінансової безпеки та впевненості у майбутньому.

Також деякі учасники експерименту кажуть, що отримали можливість «спробувати прожити свої мрії», а фрілансери, художники та підприємці змогли відкрити власний бізнес. Крім того, дехто з них став активніше брати участь у суспільному житті та братися за волонтерську роботу.

Професорка університету Гельсінкі Гелена Бломберг-Кролл заявила, що результати дослідження наразі підтверджують аргументи як за, так і проти впровадження базового доходу. І додала, що хоч базовий дохід і не здолає всі негаразди в суспільстві, очевидно, що він може стати механізмом розв’язання проблем у часи економічних труднощів.

Читайте такожЕксперимент у Німеччині: як безумовний базовий дохід допомагає людям?

Всі фото: Getty Images

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button