Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23480 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Європі набуває поширення ініціатива привернення уваги до дикої рослинності в місті – активісти пишуть крейдою на асфальті та стінах назви бур’янів, повідомляє The Guardian.

Фото: Jill Mead/The Guardian, Handout

Рух розпочався у Франції. Відео ботаніка з Тулузького музею природничої історії Бориса Прессека набрало сім мільйонів переглядів. «З того моменту, як ми даємо чомусь ім’я, ми визнаємо існування цієї речі», – вважає науковець, який пише назви диких рослин на тротуарах Тулузи. Він прагне привернути увагу до важливості такої спонтанної флори в містах.

У 2017 році Франція заборонила використання отрутохімікатів у парках та інших громадських місцях. Два роки потому хімікати заборонили у садах.

Борис Прессек зі студентами. Фото: Claire Van Beek/Handout

У Франції кампанія отримала назву «Дикі рослини моєї вулиці» (Sauvages de ma rue), у Великій Британії – «Не просто бур’яни» (More Than Weeds).

Значний відсоток британців погано знає місцеву флору, тим паче таку знехтувану, як бур’яни. Згідно з нещодавнім опитуванням, лише 6% молодих людей змогли впізнати на фото звичайну фіалку.

Інше дослідження виявило, що на тротуарах Шеффілда ростуть 183 види рослин, а на стінах Кембриджа нарахували 186 видів. На кожній рослині можуть жити безліч комах. Так, лядвенець рогатий слугує харчем для більш як 160 видів безхребетних.

Фото: twitter.com/edarcherthinks

Квіти міських бур’янів, – особливо таких як кульбаба, калачики, чортополох, суховершки, триреберник, дамаська чорнушка (яка англійською поетично називається love-in-a-mist – серпанкове кохання), жовта резеда, хаменерій вузьколистий, жовтець повзучий, якобея тощо, – нерідко місять значно більше нектару, ніж культивовані садові рослини.

Чорнушка дамаська (Nigella damascena). Фото: Вікіпедія

Під асфальтом корені бур’янів забезпечують мікросередовище для червів, мокриць, павуків, слимаків та інших істот, які, в свою чергу, є харчем для птахів і їжаків.

У Лондоні активістка Софі Легіл домоглася офіційного дозволу робити написи крейдою на вулицях. У Великій Британії за розмальовування тротуару крейдою можна отримати штраф аж до 2500 фунтів. Інші британські активісти роблять це нелегально і вважають такий закон безглуздим.

На обкладинці: Квіти грічиці, фото: Fundacja_Poblize, Pixabay

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button