Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З минулого вересня по травень нинішнього року випало 153 мм вологи при нормі 211 мм, повідомляють в Українському гідрометеорологічному центрі, називаючи такий стан критичним, повідомляє Главком.

За вісім місяців кількість води та опадів зменшилась на 35 трильйонів літрів, що можна порівняти з площею в десять Київських водосховищ.

Відсутність снігу і мала кількість дощів, які спостерігаються вже не перший рік, призвели до того, що в Україні стали масово міліти ріки, озера і водосховища, які вкрай важливі для країни для зрошення полів.

За словами екс-голови Державного агентства водних ресурсів України Ірини Овчаренко, у 2019 році загальний забір води в країні становив близько 11 млрд кубометрів, з яких на питні потреби пішло 10%, а решту поділили між собою сільське господарство і промисловість.

Близько 70% потреб країни водою забезпечує басейн Дніпра. До початку травня поточного року річка отримала лише половину кліматичної норми опадів, тож тепер сільськогосподарські та промислові підприємства готуються до ймовірних проблем з водопостачанням.

Не виключають також, що в певних регіонах чи містах воду влітку доведеться подавати за графіком. Вже п’ять років так подається вода в населених пунктах маловодних басейнів річок Південний Буг — Миколаїв, Первомайськ, Вознесенськ, і Рось — Корсунь, Богуслав.

Обвідний канал біля Київської ГЕС. До середини Дніпра тепер можна дійти в гумових чоботах

Окрім того, в Десні (головній притоці Дніпра) у межах Чернігова, де, зазвичай, на цей час щороку припадає пік весняної повені, рівень води впав у декілька разів: станом на сьогодні показник води склав 145 см над «0» поста. Нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважають 680 см над «0» поста.

Дощі, що днями пройшли в області, «підняли» рівень води всього на 1 см. Вода ніде не вийшла на заплави, немає нерестовищ та ефекту санітарного очищення річки. Це свідчить про те, що Десна живиться виключно з ґрунтових вод. Метеорологи визнають критичною різницю з нормою води у понад 5 метрів та відзначають подібність ситуації на інших територіях області.

Відсутність опадів стала причиною спорожніння колодязів у багатьох селах від західних регіонів до Харківщини. Води немає на 10-метровій глибині. Через зменшення опадів відбулося зниження ґрунтових вод, що залягають на першому водонепроникному шарі земної кори й утворюються шляхом інфільтрації (просочування) атмосферних опадів, вод річок, озер і водосховищ.

Фото: Lucas / pexels

Критичною вважають ситуацію й аграрії, які вбачають загрозу ситуації для майбутнього врожаю. За їхніми прогнозами, цього року врожай зменшиться на 25-30% у порівнянні з торішніми показниками. Вони відзначають, що  волога, яка накопичується в ґрунті здебільшого в осінній, зимовий і весняний періоди, практично відсутня. Через рідкісні дощі восени та відсутність метеорологічної зими зі снігом та морозами такий стан ґрунту спостерігають вперше за 120 років метеоспостережень.

Навіть той факт, що з початку травня в Україні пройшли дощі, не виправляє становище. Місцями сильні грози та град просто знищили посіви озимих, що пережили аномальну зиму. Голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков розповідає, що в головних «хлібоносних» областях країни: Херсонській, Одеській та Миколаївській, ситуація з озимими цього року теж катастрофічна. Навіть у не дуже посушливому регіоні Бессарабії, зараз лишилося 10% пшениці, 20% посівів ріпаку, а ячменю вже немає зовсім.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button