Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Минулих вихідних у Львові, неподалік «Львівської політехніки», облаштували перший громадський дощовий садок. Окрім садка, тут також озеленили стіну на перетині вулиць Бандери та Чупринки. Ініціатор проєкту — ГО «Плато» — прагне «адаптувати простір до наслідків кліматичних змін», адже влітку ця територія перегрівається.

Так, влітку температура бруківки може сягати тут +42°С, зупинка громадського транспорту — до +44°С, кіоски — до +60°С, стіни з круглими отворами — до +35,4°С. Все це створює дискомфорт для перебування містян, а також небезпечне для людей із серцево-легеневими захворюваннями.

«Минулого року ми розпочали осмислювати проблеми цього простору та генерувати ідеї для хоча б часткового покращення ситуації. Серед десятка природоорієнтованих рішень зупинилися на двох –технології дощового садка та вертикальному озелененні стіни опорядження. Їх і вдалося втілити у реальність з використання доступних і відносно недорогих матеріалів. Донедавна захаращений сміттям та вразливий до високих температур простір почне «працювати» не проти, а для людей», — зазначають ініціатори.

Щоб створити дощовий садок, тут облаштували систему відведення дощової води з даху сусіднього житлового будинку, а також висадили рослини. Дренажна технологія із послідовно нашарованих щебеню, піску та ґрунту дозволить їх підживлювати. А вода, своєю чергою, зволожуватиме тут повітря. Також на стіні висадили саджанці дівочого винограду та плющів, щоб захистити її від перегрівання і зробити більше затінку.

Поява дощового садку є волонтерською ініціативою та фінансувалася тільки коштом членських та благодійних внесків.

Завдяки реалізації проєкту, активісти сподіваються почати масштабні зміни цього простору, оскільки наразі навіть немає плану його розвитку.

Усі фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button