Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец заявила, що в енергетичній галузі дефіцит грошей становить понад 50 мільярдів гривень, з яких 16 млрд на вугільну галузь.

«Саме тому був створений антикризовий штаб, який очолює сьогодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наші дії спрямовані на те, щоб збалансувати роботу енергоринку шляхом зменшення адміністративного втручання, яке спотворило ринок і призвело до тих боргах, які ми маємо», — заявила Буславець.

При цьому вона уточнила, що сума в 50 млрд грн — це дефіцит лише за 2020 рік, без урахування попередніх заборгованостей.

За словами очільниці Мінекоенерго, непогашені борги старої моделі, накопичені за минулі роки, складають ще 28 млрд грн.

Раніше прем’єр-міністр  запевнив, що енергетичний баланс в Україні надійний та відповідає ситуації. А за прогнозами Мінекоенерго, якщо умови державної підтримки не будуть змінені найближчим часом, дефіцит ДП у 2020 році оцінили в 19 млрд гривень.

Кабмін створив Антикризовий енергетичний штаб у 24 квітня. До нього увійшли понад 30 представників: керівництва Мінекоенерго, НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), «Енергоатому», «Укргідроенерго», ДП «Гарантований покупець», нардепів та «ключових учасників енергоринку».

Перше засідання штабу відбулося 29 квітня, де розглядали способи подолання систематичної економічної кризи, серед яких озвучили намір переглянути паливний баланс Україні (на основі оновленого балансу електричної енергії), щоб розрахувати реальну кількість вугілля, яка потрібна ТЕС.

Тоді невідкладними назвали прийняття трьох законопроєктів, що дозволило б погасити заборгованість у розмірі 12 млрд гривень перед «Енергоатомом» та «Укргідроенерго», що сформувалася в старій моделі ринку.

Також обговорили можливість спрямувати по 700 млн гривень вивільнених коштів на погашення заборгованості Укренерго та направити 200 млн євро на заходи з безпеки експлуатації атомних енергоблоків.

Фото обкладинки: Ольга Буславець. Фото з відкритих джерел

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button