Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Мінекоенерго ведуть переговори з інвесторами у відновлювальні джерела енергії (ВДЕ) щодо реструктуризації «зеленого» тарифу без продовження терміну виплат. Про це повідомила в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець.

Вона уточнила, що всі варіанти реструктуризації, які зараз розглядають, передбачають такі заходи: зниження «зеленого» тарифу, введення повної фінансової відповідальності за небаланси, припинення будівництва нових об’єктів в рамках чинної системи підтримки розвитку зеленої генерації та надання системному оператору права безоплатно протягом певної кількості годин обмежувати вироблення «зеленої» електроенергії.

Водночас, Буславець не деталізувала варіанти реструктуризації, лише зазначила, що вони будуть обґрунтовані під час фінальній дискусії.

«На даному етапі я б утрималася від конкретних цифр і не акцентувала б увагу саме на зниженні «зеленого» тарифу по одній простій причині: всі вище зазначені заходи, які будуть закладені при зміні умов підтримки ВДЕ, так чи інакше призведуть до зниження доходів цих станцій», — наголосила очільниця Мінекоенерго.

Буславець також додала, що після підписання меморандуму (про зниження «зеленого» тарифу), відомство почне обговорювати варіанти погашення заборгованості перед інвесторами у ВДЕ за вироблену електроенергію в сумі дев’ять мільярдів гривень. Раніше стало відомо про те, що ДП «Гарантований покупець» що є єдиним покупцем «зеленої» електроенергії в країні, має борг перед ВДЕ в понад 12 мільярдів гривень.

Очільниця Мінекоенерго ще раз зазначила, що головним завданням фінальної зустрічі з інвесторами є досягнення домовленостей про добровільну реструктуризацію, щоб уникнути ризиків арбітражних розглядів та зберегти імідж України, як інвестиційно привабливої держави.

«Підкреслю, що на всі розглянуті заходи інвестори більшою мірою згодні, без пролонгації терміну підтримки після 2030 року. Ми будемо намагатися знизити тариф, але при цьому не продовжувати термін його дії», — сказала Буславець.

Фото: Drew Hays / Unsplash

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button