Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сотні мешканців гуртожитку у Вишневому, передмісті Києва, вже місяць перебувають на суворому карантині після спалаху коронавірусу. Про умови життя у закритій будівлі повідомляє Reporters.

14 квітня від COVID-19 тут померла 48-річна жінка, за чотири дні — 47-річний чоловік. Почали робити тести, і коронавірус виявили у 78 осіб. 21 квітня мешканцям гуртожитку, розташованому на вулиці Освіти, заборонили виходити на вулицю, будівлю почала охороняти поліція, а продукти підвозили волонтери і комунальники. Майже половина з пів тисячі зареєстрованих у гуртожитку встигла виселитися — зачиненими залишилися 239 мешканців.

Четвертого травня почали робити повторні тести, які дали позитивний результат у 29 осіб. Та досі гуртожиток — під наглядом нацгвардійців. Єдине пом’якшення — на вулицю випускають тих, в кого тести двічі показали негативний результат.

Умови в гуртожитку складні й без епідемічної ситуації. Муніципалітет Вишневого кілька років судиться з підприємством, яке забрало собі у приватну власність кілька гуртожитків у місті (докладніше про ситуацію з правом власності тут). Через це вже п’ять років у гуртожитку немає гарячої води, а кількадесят сімей на трьох поверхах живуть навіть без електрики — в адміністрації пояснюють, що вимкнули через мільйонні борги.

Складно дотримуватися дистанції та ізоляції, коли на кількадесят мешканців — один санвузол і спільна кухня. 57-річна Тетяна Чорнобривець, що живе на восьмому поверсі, мусить пройти через коридор у сусіднє крило будівлі, щоб вийти до туалету або кухні.

Її кімната — одна з тих, де вже кілька років немає світла. У кімнаті жінка має гелевий акумулятор і ощадні лед-лампи. Всі прилади раніше заряджала на кухні, а як почалась епідемія, влада дозволила протягнути подовжувач від сусідів. На тисячу гривень, виділену кожному мешканцеві, жінка придбала старий компактний холодильник.

Дезінфекцію та прибирання мешканці роблять самі. Також забили дошками двері до кімнат відпочинку. Проходи між поверхами та сходами завісили простирадлами, які раз на кілька годин зволожують санрозчином. Спільні приміщення кварцують лампами — одну купив приватний підприємець, другу придбала церква «Нове життя».

На початку карантину біля входу до гуртожитку встановили рамку, яка розпилювала дезінфікувальний розчин, але зараз вона вже не працює.

Наприкінці квітня ще осередки коронавірусу виявили у гуртожитках у селі Петропавлівське та селищі Гостомель, поблизу Києва. Сьогодні, 20 травня, міський голова Віталій Кличко повідомив, що нові вогнища виявили у двох гуртожитках столиці – на вулиці Серповій та на вулиці Михайла Бойчука, а також у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей №1 (вулиця Маяковського). Раніше спалах зафіксували у Дарницькому інтернаті для дівчат.

Фото обкладинки: Олександр Хоменко / Reporters

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button