Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроєкт №2390 про врегулювання боргів на ринку електроенергії.

У пояснювальній записці сказано, що запропоновані зміни до Кодексу України з питань банкрутства нададуть можливість своєчасно погасити заборгованості на оптовому ринку електричної енергії, визначених іншим законопроєктом №2386, спрямованих на повне погашення заборгованості на ринку, та забезпечить умови для постійних розрахунків на новому ринку електричної енергії.

Запуск нової моделі ринку електроенергії відбувся першого липня 2019 року. Дебіторська заборгованість ДП «Енергоринок» за період до цього склала 30,9 млрд грн, а кредиторська заборгованість — 28,1 млрд грн. Головними причинами виникнення боргів назвали «ручне управління» та адміністративний вплив державних органів на учасників оптового ринку електроенергії протягом останніх 20 років.

Також 20 травня Кабмін ухвалив дві постанови з переліку необхідних заходів для стабілізації ситуації в енергетичному секторі, які затвердив Антикризовий енергетичний штаб.

Зокрема, уряд зменшив обов’язкову частку продажу електроенергії НАЕК «Енергоатом» в рамках механізму ПСО (постачальника зі спеціальними обов’язками) та вивів підприємство на ринок двосторонніх договорів. Вивільнену електроенергію «Енергоатом» зможе реалізувати на ринку двосторонніх договорів на спеціальних аукціонах кінцевим великим непобутовим споживачам, без можливості її перепродажу.

Читайте також: Щомісячна збитковість «Енергоатома» складає один млрд гривень.

До того ж, зняли цінові обмеження на продаж електроенергії ДП «Гарантований покупець», і тепер підприємство зможе продавати електроенергію за двосторонніми договорами.

Ухвалені зміни мають знизити адміністративний вплив на ринкове ціноутворення та покращити фінансову ситуацію «Гарантованого покупця», «Енергоатому» та інших учасників ринку.

Фото обкладинки з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button