Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Карантинні обмеження під час пандемії спричинили глобальний ріст безробіття у більшості країн світу. Так, у США кількість робочих місць скоротилась на рекордні з часів Великої Депресії 20,5 мільйонів. Від початку карантинних обмежень в Україні кількість безробітних збільшилася на 30%. Офіційно без роботи в країні залишилися понад 400 000 осіб, за неофіційними даними — понад два мільйони.

24 квітня Кабмін виділив Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття шість мільярдів гривень, які мали піти на допомогу по безробіттю. Тоді ж суму виплат збільшили з 650 до 1000 гривень, а на період карантину статус та призначення допомоги гарантували надати першого ж дня після подання заяви.

Також в уряді запропонували тимчасово реєструвати безробітних онлайн в урядовому порталі «Дія». А в інтерв’ю РБК-Україна Денис Шмигаль зазначив: «Раніше грало роль — звільнився ти за власним бажанням або за згодою сторін. І виплати починалися через три місяці, а зараз на наступний день після реєстрації починаються виплати по безробіттю».

LIGA.net провели експеримент, як оформити допомогу по безробіттю онлайн та чи можна отримати виплати наступного дня. У цьому їм допомагала Інна (ім’я змінено), яка втратила роботу в лютому, але ще не реєструвалася в Центрі зайнятості.

Інна заповнила заявку на портал «Дія» 5 травня, заповнивши анкету та відправивши копії всіх зазначених документів. Наступного дня вранці їй подзвонили з місцевого центру зайнятості. Там повідомили, що її чекають 29 травня з документами на дооформлення заяви. Також повідомили, що замість обіцяних 1000 гривень виплатять докарантинні 650. Того ж дня журналісти відправили запит до Державної служби зайнятості, щоб дізнатись, чому сума допомоги не відповідає анонсованій в постанові Кабміну. Відповідь вони все ще не отримали.

Фото: cottonbro

Після дзвінка Інна отримала на пошту лист від порталу, в якому повідомлялось, що допомогу неможливо отримати без соціального рахунку, який жінку просили відкрити протягом десяти днів та відправити його на пошту центру зайнятості. В телефонній розмові з центром цього не зазначили.

Коли Інна через тиждень відправила номер рахунку до центру зайнятості, у відповідь на електронну пошту вона отримала посилання на вебінар про те, як користуватися сайтом центру. Це було останнє повідомлення від служби зайнятості в цьому листуванні.

Гроші на картку після оформлення соцрахунку Інна також не отримала. 18 травня, передзвонивши в центр зайнятості, жінка та журналісти дізналися, що поки в центрі не познайомляться з Інною особисто та не побачать оригінали документів, гроші не нараховуватимуть.

Відповідаючи на питання, чому сума допомоги і терміни її нарахування не відповідають раніше вказаній, повідомили, що оскільки зустріч відбудеться після карантину (29 травня), то й допомога буде «некарантинна».

В кол-центрі також сказали, що наступного дня після заповнення анкети на порталі «Дія» лише «включається право» на допомогу. А фактично її можна отримати після «знайомства» з Центром зайнятості та надання всіх документів, відправлених в «Дію».

«До Центру зайнятості я зверталася п’ять років тому, з тих пір нічого не змінилося. Процедура виглядають також принизливо. Ти платиш податки, а коли тобі потрібна допомога, з тобою говорять так, ніби просиш борг», — ділиться враженнями Інна.

Фото обкладинки: Anna Shvets / pexels

Перше фото: Люди стоять у черзі, щоб подати заявку про безробіття у Файетвіллі, штат Арканзас. Фото: Nick Oxford / Reuters

 

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button