Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Геннадій Кернес анонсував будівництво храму Святого Духа УПЦ Московського патріархату у сквері між Московським проспектом та вулицею Броненосця Потьомкіна. Також планують оновити й сам сквер, де хочуть облаштувати нові алеї, встановити великі дитячі комплекси та обладнати спортивну зону: тренажери та спортмайданчики. Kharkiv Today зазначає, що храм можуть оточити футбольними та баскетбольними майданчиками.

«Свого часу одна влада, яку люди не захотіли більше бачити, віддала цей красивий сквер під будівництво торгового центру. Ми захистили це місце, витримали всі терміни, суди nf повернули землю місту. І ми вирішили повернути історію і побудувати тут храм Святого Духа», — повідомив міський голова Харкова.

Головний меценат будівництва — Олександр Харченко, директор «Житлобуду-1» та почесний громадянин Харкова. Будівельна організація Харченка побудувала майже всі нові храми Московського патріархату в Харківській області: з його ж слів, тут було зведено 26 храмів за 25 років.

15 травня харківський митрополит УПЦ МП Онуфрій освятив майданчик під будівництво храму. Фото: з сайту Харківської міської ради

Новий храм займатиме площу 10х10 кв.м. і сягатиме 40 метрів у висоту — приблизна висота 13-поверхового будинку — та вміщатиме понад 200 людей. Проте досі невідомо, як до будівлі будуть заводити комунікації — каналізацію, водопровід і електрику. У сквері їх зараз немає, ця зелена зона давно не оновлювалась. Його розбили в середині 1960-х років після будівництва будинку культури заводу ХЕМЗ.

Над розробкою проєкту почали працювати від початку року. Архітекторами стали головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький та його брат Павло. У 2017 році Сергій Чечельницький був звільнений з посади головного архітектора Харкова після звинувачень в участі у «кооперативній схемі» та привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем. Після звільнення він деякий час був радником Геннадія Кернеса. Чечельницький був співавтором скандального проєкту колони площі Свободи, який в народі назвали «одороблом».

Архітектори визнають наявність «певних складнощів» з тим, як пов’язати церкву та спортивні майданчики в єдиний архітектурний ансамбль. За словами Павла Чечельницького, над храмом та реконструкцією скверу працюють дві різні команди, які тільки починають налагоджувати контакт.

Спірними є і терміни виконання роботи: Кернес хотів встигнути до виборів, однак відкриття храму перенесли на літо наступного року. Павло Чечельницький повідомив, що храм будуватимуть з цегли, потім будуть тинькувати. Оскільки цегла буде осідати, тинькування буде обсипатися, і люди «почнуть говорити, що архітектори і будівельники погано зробили».

У відповідь на рішення влади, місцеві жителі звернулися до харківської ГО «Зелений фронт» з проханням захистити зелену зону. Зараз вони зіштовхнулися із незручностями через початок будівництва: на території навколо майбутнього храму вже з’явився будівельний паркан. На думку координаторки громадського руху Ірини Гончарової, таку діяльність міського голови можна вважати своєрідною передвиборчою провокацією.

Фото: Kharkiv Today

«Там зараз вже дуже нездорова ситуація. Мешканці кажуть, що це єдине зелене місце, тихе, де вони можуть відпочити. В районі є ще один сквер, але там більше гучне і прохідне місце», — повідомила координаторка.

Наразі активісти «Зеленого фронту» не виходитимуть на акції протесту, але будуть шукати можливість оскаржити рішення про виділення земельної ділянки під будівництво в суді.

Не обійшлося й без потенційного конфлікту між УПЦ МП та Єдиною помісною церквою України. Варто відзначити, що Московський патріархат безкоштовно отримав цю ділянку. При цьому минулого року представники ПЦУ отримали відмову на своє звернення до міського голови з проханням виділити їм ділянку для будівництва храму в районі площі Захисників. В результаті ділянку біля універмагу «Харків» придбали за гроші мецената, проте на будівництво храму грошей вже не залишилося.

Фото обкладинки: з сайту Харківської міської ради

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button