Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23534 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Технології з охолодження повітря вже понад 100 років. За цей час вона не дуже вдосконалювалась, і якби інженер-винахідник кондиціонера Вілліс Керрієр побачив сучасний пристрій, він міг би не лише впізнати цей пристрій, але й знав би напевно, як він працює.

Сьогодні енерговитрати планети на охолодження повітря складають 10%, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство. Нинішня ж його технологія застаріла та нестійка. Тому індійський уряд та некомерційна екологічна дослідницька організація Rocky Mountain Institute (RMI) оголосили всесвітній конкурс із головним призом в один мільйон доларів за розробку системи охолодження повітря нового покоління, повідомляє CNN.

У RMI передбачають, що до кінця 2050 року кількість встановлених кімнатних кондиціонерів у світі зросте з нинішнього показника в 1,2 мільярда пристроїв до 4,5 мільярдів.

«Ріст попит на електроенергію буде стрімким, — зазначив виконавчий директор RMI Йєн Кемпбелл, який є співавтором звіту. — Дилема полягає в тому, що “екологічна ціна” питання теж зросте, а ми не можемо собі цього дозволити».

Тож в описі премії вказали конкретні рекомендації для учасників, які мають розробити пристрої для охолодження, що будуть у п’ять разів менше впливати на зміни клімату, ніж ті, що існують сьогодні. Тобто розробники хочуть, щоб вони могли протидіяти побічним екологічним наслідкам очікуваного росту попиту на пристрої до 2050 року.

Робітники встановлюють кондиціонер на будівлі в Шанхаї. Фото: PETER PARKS / AFP

Для забезпечення такої «екологічної» ефективності запропоновані конструкції мають бути дорожчими, ніж сучасні кондиціонери. Підвищення ціни теоретично планують компенсувати зменшенням поточних витрат. Окрім того, для конкурсантів розробили й додаткові обмеження для запобігання «непередбачуваних наслідків», наприклад, надмірного використання води або рідкісних ресурсів.

Суддівська комісія премії вже відібрала вісім проєктів-фіналістів з понад двох тисяч претендентів з 95 країн. Тепер переможці будуватимуть прототипи своїх винаходів та випробовувати їх як в лабораторії, так і в реальних умовах у багатоквартирному будинку в Делі. Кожен із розробників (троє з Індії, троє — з США, один із Китаю та один — із Великої Британії) отримав по $200 тис. для роботи над винаходом.

«Ми збираємось зробити 60-денний тест розробок у пік делійського літа,  — сказав Кемпбелл. — Індія буде найбільшим ринком для реалізації кондиціонерів протягом наступних 30 років. Ріст попиту передбачають до одного мільярда систем до 2050 року. Розмір енергосистеми для цього потрібно буде вдвічі збільшити».

Збирання кондиціонерів на заводі в штаті Джаджаджар, Індія. Фото: SAJJAD HUSSAIN via Getty Image

Вже відомо, що майбутні прототипи конструкції використовують багато різних технологій охолодження — від стискування пари до охолоджування випарюванням. Проте передбачити, чи зміниться зовнішній вигляд пристроїв, наразі складно, оскільки всі вісім конструкцій використовуватимуть принципово інші технології, у порівнянні із традиційними пристроями.

Переможця конкурсу оголосять у листопаді 2020 року. Тоді ж для його організаторів почнеться нове завдання: переконати світ, що традиційні кондиціонери потребують заміни. Де найголовнішим буде переконати людей купувати кондиціонер, виходячи з його продуктивності та впливу на клімату, а не лише зважаючи на ціну.

Фото обкладинки: Кондиціонери на будівлі в центрі Нью-Делі. Фото: ROBERTO SCHMIDT / Getty Images

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button