Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Днями тисячі британців та німців вийшли на вулиці на мітинг проти расизму і поліцейського насильства в США.

У Лондоні мітингувальники зібралися на Трафальгарській площі та біля будівлі посольства Сполучених Штатів. Учасники акції тримали в руках плакати з написами: «Справедливість для Джорджа Флойда», «Я не можу дихати» і «Расизму тут не місце». Попри мирний характер акції, поліція Лондона затримала 23 мітингувальники: деякі порушували карантинні обмеження, а деякі  ображали правоохоронців. Демонстрації також пройшли у Манчестері та Кардіффі, де на вулиці вийшли сотні місцевих жителів.

В Берліні кілька сотень людей прийшли на акцію біля будинку американського посольства. Мітингувальники вивісили біля установи плакат з написом: «Справедливість для Джорджа Флойда» і «Припиніть вбивати нас».

В чому справа?

25 травня афроамериканець 46-річний Джордж Флойд помер у лікарні Міннеаполіса після нападу білого поліцейського  офіцера Дерека Човіна. Останній душив його коліном протягом майже 10 хвилин, в результаті чого пошкодив спинний мозок чоловіка. В процесі сутички чоловік просив поліцейського припинити, поки не втратив свідомість.

Скрін з відео нападу Човіна на Флойда

Сутичка між Флойдом та поліцейським сталась після виклику поліції місцевим працівником продуктового магазину. Він звинуватив Флойда в тому, що той намагався розрахуватися підробленою купюрою в $20.

Джордж Флойд переїхав до Міннеаполісу в 2014 році, шукаючи роботу. Він отримав посаду охоронця в магазині Армії порятунку, а пізніше працював водієм вантажівки та секьюріті. За кілька тижнів до смерті його звільнили через впровадження карантину. У Флойда була 6-річна дочка, яка залишилася в Г’юстоні з матір’ю.

Інформація про вбивство стала відома через відеозаписи, які робили перехожі. Поліцейського заарештували, його звинувачують у вбивстві з необережності. Адвокат Човіна відмовився від коментарів.

У кримінальній справі проти Човіна, вказано, що він тримав коліно на шиї Флойда протягом 8 хвилин і 46 секунд, включаючи 2 хвилини та 53 секунди, протягом яких Флойд був без тями.

Сет Стофтон, колишній поліцейський, що вивчає правоохоронну діяльність та є професором юридичної школи університету Південної Кароліни, зазначив, що жоден департамент поліції не дозволяє подібну техніку захоплення зловмисників у звичайних обставинах. Її використання дозволяється, якщо офіцер відчуває, що його життю загрожує небезпека, йдеться в посібнику для поліцейських штату Міннеаполіс.

Протести в Міннеаполісі. Фото: AP

Протестуючі спалили алкогольний магазин у Міннеаполісі. Фото: Jordan Strowder / Getty Images

Після події США сколихнула хвиля протестів. Мітинги стали закінчуватись зіткненнями з поліцією, через що у багатьох містах ввели комендантську годину та задіяли Національну гвардію.

Зокрема, протестувальники підпалили алкогольний магазин та один із відділків поліції в Міннеаполісі. Крім того, з багатьох міст постійно надходять повідомлення про підпали, розбиті вітрини та пограбовані магазини.

Міністр юстиції Вільям Барр в своїй заяві закликав зупинити насильство, заявивши, що «продовження насильства та руйнування власності ставить під загрозу життя та добробут інших і заважає мирним протестувальникам а також іншим громадянам».

Світлина обкладинки: Протести в Лондоні 31 травня. Фото: Hollie Adams / Getty Images.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button