Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

П’ятого червня на пресконференції Української асоціації відновлюваної енергетики, Української вітроенергетичної асоціації та Європейсько-українського енергетичного агентства, інвестори у відновлювану енергетику заявили про відсутність домовленості з урядом у розвитку галузі, що стало причиною боргу перед ВДЕ та гальмує виділення кредиту для України від МВФ.

На початку відзначили, що енергетична криза, в якій зараз перебуває Україна, стала наслідком запуску непродуманої моделі ринку, популізму та лобіювання інтересів зацікавлених груп в органах влади.

«Спочатку держава зробила все для залучення інвестицій, створюючи видимість безпеки і гарантій повернення коштів. Але пізніше була здійснена спроба внесення примусових ретроспективних змін чинних умов роботи ВДЕ. Держава при цьому розуміла, що це свідомо програшна позиція, тому була створена видимість згоди інвесторів на нездійсненні умови реструктуризації»,  зазначив Ігор Тинний, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики.

За словами Тинного, «зелена» енергетика не бере «жодної копійки з державного бюджету на відміну від традиційної. І навпаки сплачує найбільше податків». Дохід галузі за минулий рік  28 млрд гривень, з яких 9 млрд гривень — видатки енергоринку. Окрім того, традиційна енергетика є дотаційною. Тож, на думку Тинного, проблема полягає в діях регулятора НКРЄКП, що є «інструментом маніпуляцій».

Виділення кредиту від МВФ на розвиток галузі для України гальмує, зокрема, відсутність домовленості між інвесторами та урядом.

«9 місяців ми, іноземні інвестори, намагаємося знайти компроміс з державою, проте нас не чують і навіть залякують, щоб змусити відмовитися від своїх проєктів. Через відсутність розрахунків за зелену електроенергію ми не можемо розраховуватися по кредитах. Держава вже практично 3 місяці не платить за зелену енергетику, при цьому в інших видів генерації немає такої жахливої ситуації з оплатами. Через це, ми і ряд інших гравців ринку, на наступному тижні плануємо подати позови на “Гарантованого покупця”. Є ймовірність, що виділення кредиту МВФ може бути відкладене», — заявив Карл Стурен, акціонер та генеральний директор вітроенергетичної компанії Vindkraft Ukraina, що говорив від імені іноземних інвесторів.

Голова Правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков підтвердив готовність інвесторів недоотримати 80 млрд гривень внаслідок перегляду «зелених» тарифів для стабілізації ситуації в енергетиці та збереження курсу на декарбонізацію економіки України.

«У нас головний стримувач процесу, щоб інвертори не пішли в арбітражі  це голова комітету з питань енергетики та ЖКГ пан Герус… Він взагалі не хоче ні дивитися на меморандум, ні підписувати. Я не знаю, які в нього думки, він ніколи їх не висловлює, але сьогодні він реально загальмував відносини між Міністерством енергетики і прем’єр-міністром паном Денисом Шмигалем, з яким у нас сьогодні йде достатньо продуктивна розмова»,  сказав Конеченков.

Директорка Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА) Олександра Гуменюк наголосила, що подальший тиск на інвесторів призведе до дій у відповідь, підтвердивши заяву Стурена.

«У разі негативного розвитку подій і продовження невиплат, вже на наступному тижні можлива подача позовів проти “Гарантованого покупця”, чия заборгованість складає 11,5 млрд грн»,  заявила Гуменюк.

Раніше четвертого червня т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ повідомила, що заборгованість «Гарантованого покупця» по ВДЕ «вже становить 14 млрд грн, ще 6 млрд грн підприємство винне НАЕК “Енергоатом”».

Генеральний директор ТОВ «Тесла Енерго» Олег Грамотенко повідомив, що «більш ніж половина інвесторів у відновлювану енергетику вже зараз ведуть переговори з міжнародними юридичними компаніями щодо підготовки судових позовів проти України, якщо не вдасться досягти розумного компромісу щодо зміни умов підтримки зеленої енергетики. Але, якщо позов до держави коштує близько 5-7 млн євро, то втрати держави можуть оцінюватися у 25 млрд грн на рік».

Фото з відкритих джерел

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button