Поряд з моїм будинком встановили будівельний паркан. Як дізнатись, що тут збираються будувати?

Дата публікації: 12.6.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Владислав Власюк

партнер єПраво, керівник першої практики urban law

Перш за все, треба пошукати інформаційний стенд. Він має містити зображення об’єкта (рендер), а також: 

  • його основні техніко-економічні показники, 
  • замовника, 
  • проектувальника, 
  • підрядників, 
  • осіб, відповідальних за здійснення авторського і технічного нагляду,
  • відповідальних виконавців робіт 

Як упізнати стенд: він має розміри не менше 1.5м на 1м, і встановлюється на будівельному майданчику у видному місці, а також ряд інших вимогРозміщення стенда є обов’язковим на всіх об’єктах будівництва за винятком індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків.

Що ж робити, якщо такого стенду немає? 

В такому разі, можна спробувати дізнатись про це будівництво у Державній архітектурно-будівельній інспекції України, звернувшись із запитом (можна і онлайн), або у КМДА. Останні, доречі, зробили цікавий сервіс онлайн-моніторингу самочинних будівництв. Будь-яка особа може дізнатися про об’єкт, замовника, категорію, клас наслідків та іншу інформацію щодо будівництва. Відсутність стенду є порушенням законодавства, про що свідчить і судова практика. Однак, стосується така вимога скоріше замовника будівництва, аніж підрядника – у цитованому судовому рішенні йдеться про “не підтверджено обов’язок саме підрядника розмістити відповідний інформаційний стенд”.

А якщо таких дозвільних документів все-таки немає? 

У разі відсутності дозвільних документів, можна вважати, що відбувається самочинне будівництво. Ознаками самочинного будівництва є будівництво об’єкту на земельній ділянці, яка не відведена для цієї мети, або будівництво без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Інакше кажучи, три основні види самочинного будівництва:

  • без документу, який дає право виконувати будівельні роботи (або повідомлення про початок будівельних робіт);
  • збудовані з істотним порушенням будівельних норм і правил;
  • збудовані на земельній ділянці з невідповідним цільовим призначенням.

Чому важливо слідкувати за повідомленнями про будівництво?

Зазвичай, інформація на стенді в зоні будівництва дає можливість зорієнтуватись, що ж будують, і оцінити на відповідність навколишній обстановці. Спостерігаючи за ходом будівництва, можна прикинути, чи дійсно будують те, що збираються. У підсумку, можна превентивно виявити незаконне/самочинне будівництво і почати реагувати, юридично та медійно. Особливо важливо, що діяти може кожен! 

Класичні випадки самочинного будівництва:

Поділ-Престиж: земельна ділянка, на якій зведено будівлю, розміщена у щонайменше п’яти охоронних зонах, тому на цій території можна лише здійснювати реконструкцію, реставрацію будівель та адаптувати нові споруди до загального історичного ансамблю. Натомість будинок-«монстр» виходить за межі існуючої забудови щонайменше на 6-8 поверхів.

Фреско-СофіяУ буферній зоні споруди мають бути не вищими за 25 м. Натомість будівля становить майже 40 м заввишки. Забудовник замість чотирьох поверхів звів дев’ять, тому він мав знести зайві п’ять поверхів.

Будинок Білозір: Забудовник порушив одночасно висотну заборону будівництва, коли почав зводити десять поверхів та вказавши клас відповідальності СС1, що призначається для об’єктів для будинків у 4 поверхи і нижче.

Отже, популярні порушення будівництва:

  • вище, ніж передбачено (написано на стенді)
  • будують там, де не можна
  • будують інше, ніж мали б

Алгоритм дій небайдужого громадянина:

  • уважно роздивляємось інформаційний стенд будівництва
  • якщо його немає, то звертаємось із запитами до ДАБІ чи КМДА “так а шо тут будують і де стенд?”
  • спостерігаючи за ходом будівництва, розуміємо, чи відповідає воно зазначеній інформації на стенді
  • якщо є підозра, що будують щось інше (=більше), то пишемо про це у фейсбук із тегом #urbanlaw, звертаємось до ЗМІ та адвокатів, пишемо скарги до КМДА.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]