Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нову хвилю протестів проти расизму та поліцейського насильства у США спровокувало нове вбивство чорношкірого громадянина. 12 червня поліція міста Атланта застрелила 27-річного Рейшарда Брукса.

Рейшард Брукс. Фото: Stewart Trial Attorneys

Як повідомляє New York Times, Брукс заснув у своєму автомобілі біля фастфуду Wendy’s. Автівка при цьому була запаркована на проїзді, що заважало іншим відвідувачам. Поліція виявила, що Брукс нетверезий. Проваливши тест на алкоголь, він вступив у сутичку з двома поліцейськими, внаслідок якої вихопив газовий балончик в одного з них і став тікати. Тікаючи, він розвернувся і направив на поліцейського балончик. Поліцейський вистрелив у відповідь.

Смертельно пораненого Брукса доправили до лікарні, де він помер на операційному столі.

Відео сутички з’явилося у соцмережах:

https://twitter.com/jon_como/status/1271834677616103425

Мер Атланти Кіша Ленс Боттомс заявила, що застосування зброї в цьому випадку не було виправданим.

«Чи було це виправданим застосуванням летальної зброї – предмет суперечок, проте я особисто переконана, що є чітка різниця між тим, що поліція може зробити, і тим, як потрібно діяти. Я не вважаю, що застосування смертельної зброї було виправданим», – зазначила вона.

Адвокат, винайнятий родиною Брукса, заявив, що балончик у руках чоловіка не міг бути достатньою підставою для застосування вогнепальної зброї. Він вважає, що поліція могла арештувати чоловіка в інший спосіб.

Наступного дня розлючений натовп заблокував вулиці та шосе, а також, за повідомленнями місцевих ЗМІ, підпалив ресторан Wendy’s. У відповідь поліція застосувала газ і шумові гранати.

Тим часом поліцейського, який стріляв у Брукса, звільнили, а його напарника – відсторонили від обов’язків. Також у відставку подала очільниця відділку поліції.

Атланта – місто американського півдня, з його травматичною історією рабовласництва. У певний період воно стало центром боротьби чорних за свої права, і й іноді його називають Чорною Меккою. У 1990-х роках кількість чорного населення в Атланті сягала майже двох третин, зараз ця частка дещо зменшилася.

17 червня ООН збереться на термінове засідання з приводу «систематичного расизму, поліцейського насильства та застосування сили проти мирних протестувальників» у США.

На обкладинці: протести в Атланті. Фото: twitter.com/AlexWhittler

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button