Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мешканці Русанівських садів продовжують протести проти будівництва з’їздів з Подільсько-Воскресенського мосту на вулицю Центральну Садову. 13 червня люди почали зібралися на протест. 15 червня жителі перекрили Центральну Садову, блокуючи рух транспорту. Неодноразово в протестувальників були сутички з поліцією. Сьогодні мешканці також не пропускали техніку і протистояли поліції, яка намагалася розчистити проїзд для будівельників. Протестувальники пояснюють, що заворушення трапилися через те, що невідомі знесли їхній шлагбаум та арку, і після цього частині техніки вдалося проїхати.

Основна вимога мешканців у тому, щоб міст проходив транзитом через територію Русанівських садів. Для цього вони оформили дозвіл на безстрокову акцію.

«Ми давно знали, що по 26-27 лінії Садової пройде траса мосту. Сам міст на 25 лінії. Але за всіма проєктами міст проходить транзитом через Русанівські сади, там немає ніяких з’їздів, – розповів «Хмарочосу» протестувальник Віталій Колесник, який мешкає на Русанівських садах більше 50 років. – Тому ми поставили шлагбаум і хочемо завадити будівництву з’їзду. До того ж кооперативи за свої кошти ремонтували цю дорогу. Вантажівкам такими дорогами їздити просто не можна. За такої температури і такого вантажу в нас дороги просто не стане».

Як розповідає в коментарі «Хмарочосу» голова ГО «Рада з урбаністики Києва» Віталій Селик, раніше вантажівки їздили через Північний міст і Труханів острів. Але з цього тижня автівки підрядника, який будує міст, перестали пропускати на з’їзді з Північного мосту комунальники, які забезпечують обмеження в’їзду транспорту на Труханів.

Заблокована техніка на Русанівських садах 

«Оскільки зараз Кличко не встигає добудувати цей міст, тобто з’єднати лівий берег із правим, то єдина можливість, яка в нього зараз є, це спустити весь потік із цього мосту на оцю малесеньку дорогу», – пояснює протестувальниця.

«Ми за міст. Ми розуміємо, що киянам потрібен міст. Ми самі цими мостами користуємося. Але ми проти з’їздів на Русанівські сади», – наголошує Віталій Колесник.

Утім, як можна побачити на картах в матеріалі дослідника транспортних проєктів Києва Олега Тоцького, два місцевих проїзди на вулиці Садовій зі з’їздами і заїздами на основну магістраль були заплановані з самого початку будівництва. Втім, як розповів дослідник «Хмарочосу», місцеві жителі неодноразово вимагали від міської влади та безпосередньо Віталія Кличка, щоб ці з’їзди з плану прибрали.

«Існує багато страхів на тему того, що після появи з’їздів із мостом сади ледь не завтра забудують чи відбудеться ще щось, що порушить спокійне життя на садах. З іншого боку, я знаю людей із садів, які навпаки чекають мосту, щоб їм було зручніше їздити з правого берега. Тобто тут, перш за все, конфлікт інтересів», – пояснює Олег Тоцький.

Дослідник вказав і на інший аспект проблеми: «Оскільки побудувати повноцінні з’їзди в бік Троєщини чи Воскресенки до кінця року вже не встигнуть, а від запуску мосту цього року влада наразі не хоче відмовлятися, то справді існує варіант запуску через Русанівські сади. Як я зрозумів, це і є основною причиною нинішніх зіткнень. Повноцінний рух через сади неможливий апріорі, нічого не вирішить і створює зайві проблеми. Але може бути, що у влади є якийсь хитрий план і все не так погано. Втім, чомусь ні Кличко, ні хто-небудь інший про цей план досі не розповів».

Фрагмент із матеріалу Олега Тоцького

На місце подій приїхав депутат Верховної Ради Микола Задорожній, який запропонував громаді зробити колективне звернення на ім’я мажоритарного депутата або іншого народного депутата і сказав, що готовий особисто зайнятися цією проблемою.

Читайте також: У Києва є проблема з Подільсько-Воскресенським мостом. Як її вирішувати?

Депутат ів супроводі поліції діалогу

Нагадаємо, що в травні 2019 року мер Києва Віталій Кличко заявляв, що автомобільний рух Подільським мостом планують відкрити до кінця 2020 року. 17 червня мер сказав,  що дорога на вулиці Центральна Садова за Генпланом 2020 року і проєктом нового належить до автомагістралей районного значення, а «Київ не може зупинити будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу на догоду групі людей». До того ж, на думку очільника столиці, протестувальники порушують меморандум про співпрацю, в якому вони зобов’язуються не перешкоджати будівництву мосту. Жителі садів натомість стверджують, що на час підписання меморандуму про з’їзди через Русанівські сади не йшлося.

Читайте також: На Подільсько-Воскресенському мосту монтують іржаві троси (фото)

Фото на заставці: UA.News.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button