Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Увечері 23 червня Earthsight опублікувало розслідування, присвячене використанню компанією ІКЕА української деревини. Також за 18 місяців дослідники знайшли організаторів частини незаконних вирубок, що й досі тривають у Карпатах.

Шведський меблевий гігант IКЕА виробляє більшість дерев’яних меблів з ДСП, вкритого фарбою або шпоном. Проте найпопулярніші моделі виготовлені з суцільної деревини буку помаранчевого відтінку.

Як зазначають дослідники, розкладний стілець Тер’є (Terje) та багато інших відомих моделей стільців – Бор’є (Borje), Інгольф (Ingolf) і Хенріксдаль (Henriksdal) – роблять, зокрема, з української букової деревини.

Розкладний стілець Тер’є (Terje)

Модель Тер’є є незамінною в асортименті ІКЕА, компанія щороку продає більш ніж 1,5 млн цих стільців – це приблизно три стільці щосекунди. На українських сайтах такий стілець коштує близько 600 гривень.

За висновками Earthsight, причиною незаконної заготівлі деревини є корупційні схеми в лісогосподарських підприємствах, пов’язані із системою зеленого маркування деревини, що має гарантувати законність її походження.

«Під час правління відомого своєю корумпованістю президента Віктора Януковича в 2011—2014 роках, на офшорні рахунки його корумпованих друзів від іноземних компаній надходили мільйони доларів — як хабарі за доступ до лісоматеріалів. Дослідження Earthsight показують, що, з високою імовірністю, деревина, за яку були сплачені такі хабарі, згодом потрапила до IKEA і перетворилася на її товари», — зазначають в Earthsight.

Зазначається, що Лісова наглядова рада (Forest Stewardship Council) – міжнародна некомерційна організація, на яку покладається IKEA, маркуючи незаконну деревину всюди, де це дозволяє корупційна складова. Представники Лісової наглядової ради також мали відносини з керівництвом українських лісових господарств, що й призвело до закупівлі незаконно вирубаного буку.

Екологи переконані, що IKEA має змінити свою бізнес-модель та припинити співпрацю з корумпованими структурами, що маркують незаконну сировину.

Зазначається, що «швидкі меблі» від IKEA, яка в свій час здійснила «революцію» у галузі виготовлення та продажу меблів, вже тривалий час тиснуть на лісогосподарства по всьому світу. Адже своїм успіхом компанія  завдячує переважно експлуатації дешевої робочої сили та відносно недоторканих лісів у колишніх соціалістичних країнах.

За інформацією дослідників, вирубка буку в Карпатах не зупинялась навіть через карантин.

Минулого року Earthsight опублікувала дослідження, що підтверджувало колосальні масштаби експорту Україною до ЄС незаконної деревини  для постачальників IKEA і H&M, обсяг якого дослідники оцінили більшим, ніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії разом узятих.

Усі фото з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button