Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Інформатор

Минулого тижня стався конфлікт між власниками будинків на Русанівських садах у Києві та поліцією через появу будівельної техніки, яка вмить спровокувала затори.

Сьогодні відбулася пресконференція жильців селища та експертів з приводу подальшого будівництва під’їзних шляхів Подільсько-Воскресенського мосту, який мер столиці Віталій Кличко пообіцяв запустити в 2020 році,.

В ході заходу активісти озвучили наступні проблеми та побоювання:

  1. В КМДА навіть не починали обговорювати знесення будинків для будівництва та компенсацій збитків їх власниками;
  2. Будівництво автомагістралі через центр дачного селища знищить екосистему заказника Горбачиха;
  3. Люди побоюються забудови прибережної території багатоповерховими будинками, яка в свою чергу, може  зашкодити екосистемі Дніпра;
  4. Будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу не поліпшить, а навпаки погіршить транспортну ситуацію та не вирішить проблеми жителів Троєщини.

Наразі проєкт передбачає будівництво з’їзду на вулицю Центрально-Садову, що зовсім не відповідає вимогам для появи там магістрального трафіку: ширина дороги там становить п’ять з половиною метрів, загальна ширина між будинками – десять метрів. Для пропуску магістрального трафіку необхідно мінімум 40 метрів, тож КМДА має намір знести ще три лінії забудови, щоб розширити транспортний коридор.

План-схема урочища Горбачиха біля ОСТ «Русанівський масив» та недобудований Подільсько-Воскресенського мість

Експерт у сфері транспортного аналізу і планування Віктор Петрук повідомив на пресконференції, що з’їзд, який планують будувати на Русанівських садах, – це порушення затвердженого проєкту.

«Проект Подільсько-Воскресенського мостового переходу спирається на Генеральний план Києва 1986 року, який передбачав, що на місці Русанівських садів з’являться багатоповерхові житлові й комерційні будівлі. Жителі змогли в 2011 році домогтися коригування плану. На сьогодні функціональне призначення території – малоповерхова садибна забудова. Але в проєкт Генерального плану 2020 року, який ще не має юридичної сили і заперечується відразу низкою громадських організацій, південна частина урочища Горбачиха вже призначена під багатоповерхову забудову».

Петрук впевнений, що новий міст не тільки не розвантажить трафік між лівим і правим берегом, але й навпаки, призведе до транспортного колапсу біля станції метро Лівобережна, на Броварському проспекті і блокує міст Метро.

«Міст ніколи не будувався і не будується на Троєщину. Це політична спекуляція. Згідно із затвердженим Кабінетом Міністрів в 1993 році проєктом та з останніми змінами, внесеними в 2016 році розпорядженням КМДА №697, мостовий перехід починається на вулиці Межигірській та закінчується на бульварі Перова. Ніяких з’їздів в сторону Троєщини цей міст не передбачає і реалізовуватися вони не будуть».

Щодо будівництва метро на Троєщину, то його теж не будують, адже станом на 2020 рік немає проєкту Подільсько-Вигурівської лінії метрополітену. Тож найближчі десять років фінансування цей напрямок не отримає.

Наразі актуальним стає ще одне питання – збереження заказника «Урочище Горбачиха». За словами громадської активістки Олени Фатєєвої, через відсутності прийнятних рішень під час переговорів з КМДА, люди звернулися до міжнародних організацій.

«Урочище Горбачиха – унікальне місце в центрі Києва. Ця територія підпадає під природоохоронні міжнародні конвенції, які підписала Україна. І якщо нас не чує ніхто в КМДА, ніхто в Україні, ми направили позов до ЄС, в підрозділ, який розглядає порушення країнами підписаних ними конвенцій, в даному випадку – Бернської конвенції. КМДА поінформовано. Але поки дії будівельників ніщо не зупиняє», – повідомляє Олена Фатєєва.

Окрім того, сьогодні депутат Київради Костянтин Яловий з фракції «Єдність» звернувся до в.о. гендиректора КО «Київзеленбуд» Олексія Короля з пропозицією створити на місці урочища «Горбачиха» ландшафтний заказник місцевого значення, що є ініціативою організації «Української природоохоронної групи».

Читайте також: На Подільсько-Воскресенському мосту монтують іржаві троси (фото).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button