Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Andy Yankovskyi

25 червня під час заходу в рамках місяця підтримки ЛГБТ спільноти від громадської організації «КиївПрайд» правоохоронці ввірвалися в бар «Хвильовий», зупинили подію та оштрафували заклад за «порушення карантинних обмежень в рамках проведення масових заходів».

На цей день в барі було заплановано дві події. Перша з них «Панельне обговорення: Поділ своїми руками» відбулася без порушень і в супроводі поліції, яка приїхала у відповідь на заяву організаторів Київпрайду.

Після закінчення дискусії на літньому майданчику закладу розпочалася вечірка «Pride Party». Невдовзі туди прибув наряд правоохоронних органів, що хотіли потрапити на територію бару. За словами очевидців, правоохоронці грубо штовхнули співзасновницю бару Дашу Мінасенко.

На той момент там було 40-50 відвідувачів. Захід відбувався на літній терасі «Хвильового».

Фото: Stas Yurchenko

Як пояснює співвласник і арт-директор бару Андрій Янковський у дискусії для Центру Громадянських Свобод, напередодні події поліція перевірила відповідність закладу карантинним нормам і не виявила порушень.

За словами співвласника бару, йому так і не повідомили, яких саме карантинних обмежень не дотримався заклад. Гостей бару правоохоронні органи попросили негайно покинути заклад і заявили, що майданчик біля бару – це громадське місце, погрожуючи відвідувачам виписати штраф за розпивання напоїв. У відповідь люди почали знімати на телефони те, що відбувається.

Після агресивної появи правоохоронців власники бару одразу подали заяву в патрульну поліцію. Виклик прийняли, але поліція на місці події так і не з’явилася.

Фото: Stas Yurchenko

«Ми дійсно виступали партнерами двох заходів, запланованих на вечір 25 червня в “Хвильовому”. На локації здійснювався скринінг температури, а працівники закладу слідкували за масковим режимом та кількістю відвідувачів, – написали представники громадської організації “Київпрайд” на своїй сторінці Фейсбук. – Ми запросили поліцію, як робимо на більшості заходів у зв’язку з підвищеним ризиком небезпеки».

Також організатори Київпрайду зазначили, що «намагаються розібратися в обставинах дострокового завершення другої події – Музичного нетворкінгу “Pride Party”» і після внутрішнього розслідування «вчинять необхідні дії».

Фото: Stas Yurchenko

Як пишуть у мережі,«КиївПрайд» спочатку написав пост про те, що організація погоджується з умовами правоохоронців і не є співорганізатором вечірки. Незабаром цей пост видалили.

Частина команди громадської організації «Київпрайд» після появи і претензій поліції покинула заклад. Дехто з членів команди  залишився.

Менеджерка і спізасновниця бару Даша Мінасенко так прокоментувала на свої Фейсбук-сторінці ситуацію з появою поліції: «Я завжди підтримувала і буду підтримувати права людини, свободи людини, але KyivPride, вас я більше підтримувати як організацію не буду. Ви підставляєте людей, які вірять у вас і надіються на справедливісіть і захист».

Нагадаємо, що «КиївПрайд» позиціонує себе як  українська громадська організація, метою якої є сприяння досягненню повного дотримання прав людини для ЛГБТ+ в Україні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button