Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Переосмислення життя через пандемію COVID-19 дало підставу для розробки інноваційної концепції підземного будинку — Plan B від Sergey Makhno Architects. Це – автономний дім на глибині 15 метрів під землею, який за комфортом та оснащенням позмагається з наземними резиденціями.

Вхід до бункеру з кварцовою зоною/ зображення Sergey Makhno Architects

Автори проєкту: Сергій Махно, Ольга Собчишина, Олександр Махно, Ігор Гавриленко, Олександр Бохан, Марина Гречко, Сергій Філончук.

Ззовні Plan B нагадує вхід у музей сучасного мистецтва або, наприклад, військову базу. Масивна бетонна конструкція оснащена трьома входами-виходами та вертолітним майданчиком на даху. Займає всього 172 кв. м і може бути розміщена або поруч з головним будинком, або десь у лісі.

Всередині: дезінфекційна вхідна кімната, підземні сади, парки та водоймища, кінотеатр, спортзали та басейни та все необхідне для комфортного проживання для двох-трьох сімей з дітьми та обслуговуючого персоналу з сім’ями.

Основна будівельна маса – це залізобетон. Безпосередньо біля входу в бункер знаходиться дезінфекційний щит, за ним – кварцова зона.

Кухня/ зображення Sergey Makhno Architects

Відповідно до міжнародних рекомендацій, верхній поверх знаходиться на глибині 15 метрів. Будинок має структуру «пирога», нижче розташовані шари: житловий простір, підлога з системою очищення води та генератором, шар електрообладнання, а на самому дні – колодязь.

В будинку буде рибоводний басейн. В окремій кімнаті — город з фітообладнанням, де можна вирощувати зелень, овочі та деякі фрукти. Також на житловому поверсі розміщується великий складський запас харчів. В окремій зоні згрупували приміщення для персоналу.

В Plan B передбачається окрема медкімната для надання медичної допомоги, з ізолятором і закритою зоною для зберігання запасів медпрепаратів.

«Безпека — передусім. Забезпечити комфортний сон, температуру, якісне харчування, воду, повітря — це було моєю першочерговою задачею. Решта — “вершки”», — говорить головний інженер студії Ольга Собчишина.

Спальня та вітальня/ зображення Sergey Makhno Architects

Бункер Plan B має три виходи, і до вогнестійкого евакуаційного «кільця» можна дістатися майже з будь-якого місця. Це робиться у випадку виникнення небезпеки всередині бункера, його мешканці можуть негайно дістатися до маршруту евакуації, наприклад, з ванної кімнати чи спортзалу.

На перший погляд ці апартаменти нічим не відрізняються від наземних. Мінімалістичний і спокійний простір, де на варті сну — Kaws, а над ліжком — авторські хмари від Сергія Махно, з яких ніколи не падає дощ. Але якщо звернути увагу на архітектуру дизайну, помічаємо відсутність прямих кутів — форма кімнати майже циліндрична. Такий прийом в наземній архітектурі використовується не часто, тут же допомагає нам створити ілюзію безкінечності, ніби стін і зовсім не існує.

Навпроти ліжка — камінний сад, який закінчується високочутливим екраном-вікном, краєвид із якого можна змінювати моментально, натиснувши кнопку на пульті управління системи «Розумний дім», — і засніжені гори або сонна вулиця ранкового Києва тут як тут. До того ж, вікно можна «відчинити» і відчути легенький вітерець або свіжість скошеної трави.

Кімната для медитацій/ зображення Sergey Makhno Architects

Всі системи в підземній будівлі плану Б є автономними. Водопостачання, каналізація, закрита вентиляційна система з рекуперацією, водозабором та очищенням повітря. Що б не трапилося на поверхні Землі, життя в Plan B продовжуватиметься.

«Ми прагнули створити простір, в якому хотілось би жити, навіть коли немає апокаліпсиса. Природні матеріали, максимально збережені запахи, текстури, волокна», — коментує архітекторка Марина Гречко.

У центрі циліндричної кімнати для медитацій розміщений потужний світловий промінь, завдяки якому можна змінювати сценарії на стелі. Це може бути зоряне небо, може накрапати дощ або сходити сонце.

Ванна кімната/ тренажерний зал/ зображення Sergey Makhno Architects

Системи будуть детально розроблені на етапі проекту разом із спеціалізованими підрядниками. В даний час команда розробила проєктну пропозицію для бункера, власне бачення.

Кінотеатр/ зображення Sergey Makhno Architects

У Плані Б не забули і про можливих домашніх улюбленців, облаштувавши спеціальну зону для вигулу собак. Тут все максимально як на вулиці: дерево, каміння, травичка. Евакуаційне коло ж може слугувати як місце для довгих піших прогулянок чи катання на велосипеді.

Світ фізичний ми намагалися максимально передати за допомогою матеріалів і простоти рішень. Світ нематеріальний — завдяки архітектурним прийомам, технологіям і людській уяві.

«Цей проєкт — звільнення від емоцій, роздуми на тему продовження людського життя за будь-яких умов і намагання знайти відповідь на питання, чи можливо завдяки архітектурі створити враження життя на поверхні Землі, знаходячись в її надрах», — резюмує Сергій Махно.

Кімната для вирощування зелені/ зона для вигулювання домашніх тварин/ зображення Sergey Makhno Architects

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button