Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Переосмислення життя через пандемію COVID-19 дало підставу для розробки інноваційної концепції підземного будинку — Plan B від Sergey Makhno Architects. Це – автономний дім на глибині 15 метрів під землею, який за комфортом та оснащенням позмагається з наземними резиденціями.

Вхід до бункеру з кварцовою зоною/ зображення Sergey Makhno Architects

Автори проєкту: Сергій Махно, Ольга Собчишина, Олександр Махно, Ігор Гавриленко, Олександр Бохан, Марина Гречко, Сергій Філончук.

Ззовні Plan B нагадує вхід у музей сучасного мистецтва або, наприклад, військову базу. Масивна бетонна конструкція оснащена трьома входами-виходами та вертолітним майданчиком на даху. Займає всього 172 кв. м і може бути розміщена або поруч з головним будинком, або десь у лісі.

Всередині: дезінфекційна вхідна кімната, підземні сади, парки та водоймища, кінотеатр, спортзали та басейни та все необхідне для комфортного проживання для двох-трьох сімей з дітьми та обслуговуючого персоналу з сім’ями.

Основна будівельна маса – це залізобетон. Безпосередньо біля входу в бункер знаходиться дезінфекційний щит, за ним – кварцова зона.

Кухня/ зображення Sergey Makhno Architects

Відповідно до міжнародних рекомендацій, верхній поверх знаходиться на глибині 15 метрів. Будинок має структуру «пирога», нижче розташовані шари: житловий простір, підлога з системою очищення води та генератором, шар електрообладнання, а на самому дні – колодязь.

В будинку буде рибоводний басейн. В окремій кімнаті — город з фітообладнанням, де можна вирощувати зелень, овочі та деякі фрукти. Також на житловому поверсі розміщується великий складський запас харчів. В окремій зоні згрупували приміщення для персоналу.

В Plan B передбачається окрема медкімната для надання медичної допомоги, з ізолятором і закритою зоною для зберігання запасів медпрепаратів.

«Безпека — передусім. Забезпечити комфортний сон, температуру, якісне харчування, воду, повітря — це було моєю першочерговою задачею. Решта — “вершки”», — говорить головний інженер студії Ольга Собчишина.

Спальня та вітальня/ зображення Sergey Makhno Architects

Бункер Plan B має три виходи, і до вогнестійкого евакуаційного «кільця» можна дістатися майже з будь-якого місця. Це робиться у випадку виникнення небезпеки всередині бункера, його мешканці можуть негайно дістатися до маршруту евакуації, наприклад, з ванної кімнати чи спортзалу.

На перший погляд ці апартаменти нічим не відрізняються від наземних. Мінімалістичний і спокійний простір, де на варті сну — Kaws, а над ліжком — авторські хмари від Сергія Махно, з яких ніколи не падає дощ. Але якщо звернути увагу на архітектуру дизайну, помічаємо відсутність прямих кутів — форма кімнати майже циліндрична. Такий прийом в наземній архітектурі використовується не часто, тут же допомагає нам створити ілюзію безкінечності, ніби стін і зовсім не існує.

Навпроти ліжка — камінний сад, який закінчується високочутливим екраном-вікном, краєвид із якого можна змінювати моментально, натиснувши кнопку на пульті управління системи «Розумний дім», — і засніжені гори або сонна вулиця ранкового Києва тут як тут. До того ж, вікно можна «відчинити» і відчути легенький вітерець або свіжість скошеної трави.

Кімната для медитацій/ зображення Sergey Makhno Architects

Всі системи в підземній будівлі плану Б є автономними. Водопостачання, каналізація, закрита вентиляційна система з рекуперацією, водозабором та очищенням повітря. Що б не трапилося на поверхні Землі, життя в Plan B продовжуватиметься.

«Ми прагнули створити простір, в якому хотілось би жити, навіть коли немає апокаліпсиса. Природні матеріали, максимально збережені запахи, текстури, волокна», — коментує архітекторка Марина Гречко.

У центрі циліндричної кімнати для медитацій розміщений потужний світловий промінь, завдяки якому можна змінювати сценарії на стелі. Це може бути зоряне небо, може накрапати дощ або сходити сонце.

Ванна кімната/ тренажерний зал/ зображення Sergey Makhno Architects

Системи будуть детально розроблені на етапі проекту разом із спеціалізованими підрядниками. В даний час команда розробила проєктну пропозицію для бункера, власне бачення.

Кінотеатр/ зображення Sergey Makhno Architects

У Плані Б не забули і про можливих домашніх улюбленців, облаштувавши спеціальну зону для вигулу собак. Тут все максимально як на вулиці: дерево, каміння, травичка. Евакуаційне коло ж може слугувати як місце для довгих піших прогулянок чи катання на велосипеді.

Світ фізичний ми намагалися максимально передати за допомогою матеріалів і простоти рішень. Світ нематеріальний — завдяки архітектурним прийомам, технологіям і людській уяві.

«Цей проєкт — звільнення від емоцій, роздуми на тему продовження людського життя за будь-яких умов і намагання знайти відповідь на питання, чи можливо завдяки архітектурі створити враження життя на поверхні Землі, знаходячись в її надрах», — резюмує Сергій Махно.

Кімната для вирощування зелені/ зона для вигулювання домашніх тварин/ зображення Sergey Makhno Architects

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24495 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button