Три роки я живу за принципом нуль відходів. Як обирати екологічну косметику?

Дата публікації: 30.6.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Олександра Патлач

Екоактивістка, живе у стилі «zero waste», член ГО «Зелена генерація»

Три роки я ходжу за покупками з багаторазовими торбинками замість пакетів, компостую органіку, сортую відходи. Коли еко стає частиною життя, починаєш звертати увагу на все – від їжі до одягу і косметики: чи справді це екологічно та безпечно для мене і Планети?

Саме про свої чинники вибору екологічної косметики розповім далі.

 Упаковка

 Як і більшість екосвідомих, я почала свій шлях із сортування, тому і для косметики першим фільтром у мене була упаковка. Зараз більшість засобів продаються саме у пластиковій упаковці. Я ж намагаюся відшукати креми, помади, бальзами, дезодоранти у склі чи металі. Або хоча б у пластику, що має маркування і точно переробляється.

Почала звертати увагу і на дозатори та, за можливості, обирати засоби без них. Дозатори ні з косметики, ні з побутової хімії не переробляються, бо мають механізм із металевою пружиною та різними видами пластику. Нікому не вигідно розбирати їх на частини. Тому їх не приймають на переробку.

Локальність

 Одним із кроків від надмірного споживацтва до сталого розвитку є підтримка місцевих виробників. Це означає зменшення викидів СО2 під час транспортування товару і підтримка локальної економіки.

Тому косметику я також шукаю українську. І, на щастя, є безліч гідних варіантів «made in Ukraine». Птичкин Сад, Зозулька, Moon Rune, Mixtura, Zelena, Rosa Rassvetnaya, Lichiko, Planta, Illusor, Sii, Soap Craft, Art Organic, Organica, Pranuka, Дотик, Pumpkin Family і ще БАГАТО інших.

Конкуренція і якість українських виробників косметики зростає щодня! Більшість маленьких локальних компаній дуже відкриті до відгуків і коментарів, часто запрошують своїх клієнтів до тестових груп, дослухаються до зауважень і гнучко та оперативно змінюють склад, форму, упаковку. Це вирізняє українські локальні бренди косметики з-поміж глобальних б’юті-корпорацій.

 Склад

Яка би не була красива скляна баночка з кремом, треба пам’ятати про склад косметики. Розібратися в назвах інгредієнтів часто дуже складно. На щастя, зараз є онлайн-ресурси для перевірки натуральності складу косметичних засобів: СosDNA.com, INCIdecoder, cosmeticsinfo.org та інші. Щоправда, схожих українських сайтів поки немає – вільна ніша для екоактивістів та ІТ-фахівців.

Можна спробувати розібратися і самому. На першому місці у більшості засобів буде вода. А далі треба бути уважним і трохи заглиблюватися в хімію:

        Частки nylon, polyethylene, acryl, copolymer, сrosspolymer, silicon (-cone), silicate вказують на те, що засіб містить мікропластик, який забруднює довкілля

        Частки paraben – це парабени. Їх використовують як консервант. Є твердження, що парабени викликають рак. Поки дослідження не довели цей факт. Та я однозначно намагаюся уникати їх у складі засобів. До потенційно небезпечних консервантів належать також бутилгідрокситолуол, феноксиетанол, ДМДМ гідантіон та інші.

        продукти нафтопереробки – Ceresin (церезин), Petrolatum (вазелін), Paraffin (парафін), Mineral oil (мінеральна олія) – це також речовини, яких варто уникати у складі з точки зору здоров’я і довкілля.

 Етичність: чи тестується засіб на тваринах
та чи містить продукти тваринництва

 З часом екоактивісти стають зоозахисниками, а зоозахисники – екоактивістами. Тому, звісно, я стала зважати ще й на те, чи тестуються засоби на тваринах. Адже я не хочу, щоб заради мого крему для рук чи звичайного мила страждали живі істоти. У новітньому, прогресивному світі технологій не повинно бути місця для такого варварства. 

Маркування з кроликом – це міжнародний знак, який свідчить про те, що продукт не тестується на тваринах. А якщо є напис «Vegan», то засіб ще й не містить продуктів тваринного походження (як, приміром, ікра в кремі для обличчя чи тваринний жир у милі).

Варто зазначити, що маленькі українські бренди не мають таких міжнародних сертифікатів. Однак всі вони запевняють, що не тестують свою продукцію на тваринах.

 Чи потрібен мені саме цей засіб?

 Це запитання до самої себе – останній, але найважливіший фільтр при купівлі косметики. Бьюті-галузь придумала багато всього неекологічного. До того ж часто за «цілющими і незамінними» засобами краси ховається просто маркетинговий хід чи ефект плацебо. Патчі і маски – в топі таких засобів, як на мене. Одноразові, синтетичні, в індивідуальній упаковці, вироблені не локально (українських не бачила) – цілий букет проти природи і нас самих врешті-решт.

Почитаємо ще їх склад – алергени, згущувачі, консерванти, розчинники… Є навіть думка, що використовувати патчі на щоденній основі не рекомендується через велику кількість силіконів, продуктів нафтохімії, консервантів: їх додають до складу патчів для прискорення циркуляції крові і відбілювального ефекту шкіри і це дуже сушить шкіру, а отже – матиме зворотній ефект.

Тому перш ніж купувати будь-який косметичний засіб, запитайте себе: він мені дійсно потрібен? Чи краще купити шпинату і полуниці для смузі? До речі, саморобна косметика – це теж варіант. Всі колись натиралися огірком, чи не так? 

 Окремо скажу кілька слів про декоративну косметику. Тут завдання ускладнюється. 

Деякі позиції, що задовольнятимуть усі екокритерії, можна знайти. Так, українська компанія Illusor виготовляє  мінеральні (тобто з природних мінералів) пудри, тіні, рум’яна, коректори тощо. Тут не завжди екологічна упаковка. Але перевага мінеральної косметики в тому, що термін її зберігання кілька років. Тому моїй пудрі в пластиковій коробочці вже більше року і вона ще не закінчилася! А коли закінчиться, то я придбаю у цього ж виробника нову пудру в стару коробочку.  

А от, скажімо, знайти українську туш для вій чи підводку, яка би відповідала зазначеним вище критеріям, поки нереально. Тому “Локальність” відкидаємо і або зразу переходимо до пункту 5, відмовляємося від туші взагалі і починаємо любити свою натуральність. Або шукаємо етичні європейські бренди із правильною упаковкою та натуральним складом. 

Турбуватися про себе і свою вроду можна й потрібно! Найкраще в усій цій історії те, що є приємні екологічні альтернативи, створені в Україні. І якщо вже виробник справді хоче бути еко, то він зважатиме і на склад, і на упаковку, і на етичність. А це значно спрощує пошуки екологічних засобів краси для нас із вами.  

Склад моєї косметички:

  • Крем для обличчя, бальзам для повік, пінка для вмивання – Moon Rune;
  • Крем для рук, олія для тіла, бальзам для губ, шампунь, олія для волосся – Ptichkin Sad;
  • Мило – Planta;
  • Пудра, рум’яна, тіні – Illusor;
  • Туш для вій, блиск для губ, чорні тіні замість підводки – Couleur Caramel (французька органічна косметика, більша частина упаковки – картон).

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]