Місто-сад створює базу київських фонтанів 

Дата публікації: 7.7.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Анна Даниленко

Член правління ГО "Рада з урбаністики Києва"

Київ – місто фонтанів. Цей образ формувався століттями, але на якомусь етапі почалися зворотні процеси. Не всі фонтани працюють, а деякі зникають. Ми в Місто-сад вирішили дослідити наявність київських фонтанів і їхню функціональність.

Ми провели #містодвіж (так назвали серію наших урбанзустрічей) на тему фонтанів і зібрали всіх тих, хто дотичний до теми: Київводфонд, Київзеленбуд, екскурсоводів, художників, реставраторів, дослідників міста. Спільне обговорення дало розуміння, що необхідно сформувати базу фонтанів Києва.

Перші фонтани виникли ще у ХІХ столітті як частина водогону, розробленого Амандом Струве. Вилиті на заводі Термена ще в 1870-х, фонтани досі збереглися в столиці.

Оксана Пурик, яка проводить авторські екскурсії, на #містодвіжі нагадала про два великі (Маріїнський і Золотоворітський парк) і п’ять менших фонтанів Термена.

Вони стали не лише пам’яткою архітектури, а й частиною цілісного образу міста.  

Нині більшість фонтанів розташовані на правому березі Києва. Але й на лівому можна знайти цікаві арт-об’єкти. Своїми знахідками поділилися спікери уже на #містодвіж. Валерія Тарасенко фотографує фонтани в різних містах і країнах, а ще досліджує взаємодію мешканців з водними об’єктами. Валерія створила серію картин з фонтанами. Загалом це близько 120 робіт, а гості #містодвіж мали нагоди ознайомитися з шістьма роботами.

Кожна така урбанзустріч передбачає не лише розмову, а й результати обговорення. Ми в Місто-сад плануємо створити базу фонтанів і залучати до справи учасників #містодвіжа і всіх зацікавлених. Створена база фонтанів стане основою для ґрунтовного аналізу і розуміння, що кияни можуть врятувати. Представники Київводфонду запевняють, що відкриті до співпраці у тому, як відродити фонтан. 

Ми вже почали працювати над базою. Три аспекти, які цікаві перш за все:

– історична спадщина;
– фонтани і басейни радянського періоду;
– публічні простори навколо фонтанів;

Запрошую всіх долучатися і відмічати на карті всі фонтани Києва, навіть якщо його вже там немає. Логіка роботи з мапою проста: позначаєте мітку на карті, додаєте в мітку фото, опис, власну історію, чи щось, чим хочеться поділитись.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]