Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23480 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Долю шопінг-молу в американському місті Лінвуд, що поблизу Сіетла, який із травня почали перетворювати на мультифункціональний комплекс із житлом, можуть повторити інші торговельні центри в США, повідомляє Bloomberg CityLab.

Наприкінці червня Білий дім заявив, що розгляне можливість перетворення спорожнілих шопінг-молів у США на соціальне житло. Зокрема, до цього спонукала пандемія коронавірусу, під час якої виявилося, що чимало американців можуть чудово працювати з дому, а великі міста зіштовхнуться з надлишком комерційних площ.

Одна з компаній з торгівлі нерухомістю прогнозує, що до 2021 року припинить роботу більш як половина магазинів у американських молах.

Проєкт перетворення Олдервуд-молу в Лінвуді є так званим адаптивним використанням (adaptive reuse), коли замість знесення старого й будівництва нового, старі будівлі набувають нових функцій.

Олдервуд-мол було збудовано 41 рік тому, а зараз у ньому облаштовують 300 квартир та підземний паркінг. Комерційні площі також залишаться, але після закриття якірного орендаря роль якоря відтепер відіграватиме житло. Реновацію мають завершити до 2022 року.

«Зараз люди надають перевагу меншим просторам та пішохідній доступності, не бажаючи покладатися на автомобільний транспорт», – заявили в компанії Brookfield Properties, яка володіє Олдервуд-молом.

У Лінвуді, який є фактично спальним районом Сіетла, живе близько 40 тисяч людей і при цьому відчувається значний брак житла. До 2024 року місцева влада планує продовжити сюди лінію легкорейкового транспорту, що полегшить поїздки з передмістя до великого міста, де базується чимало великих корпорацій, таких як Boeing та Microsoft.

Читайте також: Батько шопінг-молів ненавидів те, що він створив

У консалтинговій фірмі White Hutchinson вважають, що такі прецеденти, як Олдервуд-мол, є не наслідком пандемії, а радше трендів, які сформувалися ще до коронавірусної кризи. Формат великих заміських шопінг-молів та особистих поїздок на закупи поволі відмирав протягом багатьох років, а пандемія лише посилила тенденцію.

Останнім часом бізнес покладав сподівання на ресторани та розважальні заклади як точки тяжіння й можливий порятунок від занепаду великих торговельних центрів. Проте надії виявилися марними – у фірмі сумніваються, що пандемію переживуть навіть кінотеатри при таких ТРЦ.

Візуалізація: Brookfield Properties Inc

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button