Які комунальники за що відповідають на вулицях Києва? Пояснюють юристи

Дата публікації: 15.7.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Владислав Власюк

партнер єПраво, керівник першої практики urban law

Дороги, тротуари, труби, комунікації, ліхтарі, озеленення, зупинки громадського транспорту, світлофори, дорожні знаки та багато інших елементів інфраструктури міста є об’єктами благоустрою. Поруч з будинком провалився асфальт чи прорвало трубу? Проблема із зеленими насадженнями? У дворі не продихнути через вентиляції ресторанів? Ці та інші проблеми життя у місті потребують вирішення через звернення до міської влади. От тільки до кого саме? Адже склалась дуже складна систему корпоративних структур і комунальних підприємств. Розбираємось.

Департамент благоустрою

Загальним профільним відомством у структурі КМДА, яке займається  підтриманням благоустрою міста, є Департамент міського благоустрою. Йому підпорядковуються такі комунальні підприємства (КП):

  • КП «Київзеленбуд» (1 центральний і 10 районних осередків – в кожному районі міста) – здійснює догляд за зеленими насадженнями в місцях загального користування: газонами, парками, клумбами, кущами, деревами. Працівники підприємств не лише виривають бур’ян в парках, скверах; а також здійснюють утримання паркової інфраструктури (доріжки, лави). У разі передачі громадянину у власність за рішенням КМР (КМДА) земельної ділянки, обов’язок охороняти та відновлювати зелені насадження переходить до власника земельної ділянки. Але видалення багаторічних насаджень власником земельної ділянки здійснюється лише після сплати КО «Київзеленбуд» відновної вартості багаторічних насаджень, які власник планує видалити. Для того, щоб посадити дерево, теж бажано отримати погодження КП – інакше можуть випадково чи умисно видалити.
  • КП «Київблагоустрій» – надає дозволи та ордери на будь-які роботи, пов’язані із порушенням благоустрою, наприклад дозволи на земельні роботи, встановлення тимчасових споруд і МАФів; також здійснює демонтаж та ліквідацію незаконних МАФів. Роботи здійснюються також і на підставі прямих договорів з КП. При цьому варто зазначити, що власник має право повернути собі демонтований КП «Київблагоустрій» МАФ після сплати суми витрат на роботи з демонтажу.

Управління екології та природних ресурсів

У підпорядкуванні цього Управління знаходиться КП «Плесо», що займається охороною, утриманням та експлуатацією земель водного фонду м. Києва, відповідальне за зовнішній благоустрій, санітарний стан та експлуатацію міських водойм.

Департамент транспорту

Департамент транспортної інфраструктури займається підтриманням не лише дорожньо-транспортного комплексу, а й телекомунікацій. Комунальними підприємствами у підпорядкуванні Департаменту транспортної інфраструктури є:

  • Комунальна корпорація «Київавтодор» –  найбільше комунальне підприємство Києва, якому підпорядковуються 10 районних шляхово-експлуатаційних управлінь, шляхово-експлуатаційне управління «Магістраль», КП «Автодорсервіс», КП «Київавтошляхміст», КП «Київміськсвітло», КП «Учбово-курсовий комбінат» та Комунальне Автотранспортне Підприємство. КК «Київавтодор» забезпечує прибирання доріг і споруд на дорогах, що знаходяться на балансі підприємств, здійснює своєчасний ремонт доріг і площ, колесовідбійних стрічок і направляючих огорож, здійснює дорожню розмітку на балансових вулицях та шляхах міста. Окрім цього, КК “Київавтодор” утримує територій під шляхопроводами та мостами, які перебувають у нього на балансі, та встановлює люки камер та колодязів підземних споруд. Також КК «Київавтодор» разом із КП «Київпастранс» здійснюють утримання зупинкових майданчиків: КК «Київавтодор» – на зупинках, де відсутні тимчасові споруди, КП «Київпастранс» – на зупинках з кіосками по продажу проїзних документів та на відокремлених трамвайних полотнах. Так, до прикладу, Київська міська організація українського товариства сліпих подала позов до КП «Київпастранс» про недотримання законодавчо встановлених нормативів облаштування зупинок наземного міського пасажирського транспорту та розміщення тимчасових споруд, що потенційно могло зашкодити особам із вадами зору, та виграла судовий процес. Також варто зазначити, що нещодавно на баланс до КП «Київавтодор» повернулись підземні переходи, які протягом останніх двох років перебували на балансі у КП «Київблагоустрій».
  • Комунальні підприємства «Шляхово-експлуатаційне управління (ШЕУ) по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них» відповідного району – відповідальні за стан тротуарів, їх поточний ремонт, наявність/відсутність пандусів і безбар’єрного простору, тротуарні стовпчики, паркани, пішохідні переходи, стан зупинок громадського транспорту, наявність смітників, видалення рекламного сміття і т.д. До прикладу, у разі пошкодження автомобіля через потрапляння у відкритий каналізаційний колодязь на дорозі під час руху, навіть якщо кришка колодязю не знаходилась на балансі КП «Шляхово-експлуатаційного управління», або через наїзд на спресовану брилу снігу, яка загороджує рух на дорозі відповідальність нестиме це управління, адже  воно не створило  належних умов щодо безпеки використання автомобільної дороги, де сталася ДТП.
  • КП «Київпастранс» – забезпечує утримання зупинок громадського транспорту: покажчиків зупинок, лав для сидіння, павільйонів очікування, засобів електронної оплати за проїзд, електронних інформаційних табло громадського транспорту, диспетчерських пунктів – в загальному всього, що стосується наземного пасажирського транспорту. У разі обірвання контактного дроту електричної мережі тролейбусу, що знаходиться на балансі КП «Київпастранс», та пошкодження внаслідок цього приватного транспорту іншої особи, КП «Київпастранс» буде зобов’язаний відшкодувати шкоду, завдану такому транспорту.
  • КП «Київський метрополітен»  – контролює стан наземних павільйонів метро і підземних переходів, відповідальний за торгівлю в павільйонах та переходах, а також за санітарний стан і вигляд ділянок навколо виходів з метро радіусом 20 метрів.
  • КП «Київтранспарксервіс» – організовує паркувальні майданчики у Києві, вводить в дію автоматизовані системи сплати за паркування, будує наземно-підземні паркінгів, а також здійснює евакуацію автомобілів. Зверніть увагу, що при евакуації автомобіля обов’язково має бути складений протокол про адміністративне правопорушення. В іншому випадку, дії КП «Київтранспарксервіс» по евакуації автомобіля будуть вважатись незаконними.
  • КП «Центр організації дорожнього руху» (до 2017 р. КП «Київдорсервіс»). До основної діяльності підприємства належить демонтаж технічних засобів регулювання дорожнього руху (дорожніх знаків, світлофорних об’єктів, табло зі змінною інформацією та камер відеоспостереження за дорожнім рухом), що не внесені до загальноміської дислокації, подальше їх збереження на підприємстві, своєчасне технічне обслуговування та утримання їх в належному стані, профілактичні заходи по їх обслуговуванню. У разі заподіяння шкоди технічним засобам (таким як світлофор, дорожні знаки тощо), які знаходяться на балансі КП «Центр організації дорожнього руху», внаслідок ДТП, то ремонт таких технічних засобів буде здійснюватись не за рахунок КП, а за рахунок особи, що завдала шкоди майну (винуватець ДТП).
  • КП «Київміськсвітло» як балансоутримувач здійснює утримання та обслуговування мереж освітлення прибудинкових територій. Встановлення КП «Київміськсвітло» металевих шаф із електротехнічним обладнанням впритул до стіни приміщення, яке на праві власності належить приватним особам, не створюватиме таким приватним особам перешкод у реалізації їх права вільного користування та розпорядження майном.
  • КП «Автодорсервіс» – займається регенерацією асфальтобетону після розбирання покриттів, в результаті чого отримує асфальтобетонну суміш та чорний щебінь. Виконує роботи по зовнішньому благоустрою, будівництву, ремонту автомобільних доріг, надає послуги дорожньо-будівельної техніки.

Департамент житлово-комунальної інфраструктури

Підтримкою житлово-комунального сектору займається Департамент житлово-комунальної інфраструктури. Йому підпорядковуються:

  • КП «Київбудреконструкція» – підприємство, що здійснює будівництво та реконструкцію, переобладнання споруд та об’єктів житлово-комунального господарства. Наприклад, КП «Київбудреконструкція»  нестиме відповідальність за затоплення квартири дощовими водами через неякісний або невчасний ремонт покрівлі у будинках, що знаходяться на балансі цього КП.
  • КП «Київжитлоспецексплуатація» –  забезпечує  прочистку, ремонт і технічне обслуговування дренажних систем і внутрішньоквартальних зливостоків. Також підприємство здійснює утримання, експлуатацію і ремонт внутрішньоквартальних колекторів, що знаходяться в його повному господарському віданні.
  • КП «Київкомунсервіс» – підприємство, яке є або самостійно вивозить  побутові відходи із місць їх утворення до визначених місць утилізації; або проводить конкурси з визначення підприємств-перевізників з вивозу побутових відходів по окремим зонам обслуговування. КП «Київкомунсервіс» зазвичай на пряму не несе відповідальність за дотримання норм розташування контейнерів для збору сміття чи самовільне влаштування сміттєзвалища. Відповідальність за дотримання цих норм покладається на керуючі компанії, з якими КП «Київкомунсервіс» укладає договори на вивезення та утилізацію відходів. Але КП «Київкомунсервіс» залучається судами як третя особа.
  • КП «Спеціалізоване управління підземних протизсувних робіт (СУППР)» – займається поточним ремонтом та утриманням протизсувних гідротехнічних споруд, як підземних, так і тих, що знаходяться на поверхні.
  • Спеціалізоване водогосподарське КП «Київводфонд» – здійснює  обслуговування громадських вбиралень стаціонарного та модульного типу, технічне обслуговування та ремонту бюветів та фонтанів, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Києва.
  • КП «Київтеплоенерго» – забезпечує столицю України теплом та гарячим водопостачанням. До 2018 року ця функція була покладена на ПАТ «Київенерго». КП «Київтеплоенерго» є повноправним правонаступником ПАТ «Київенерго», а тому зобов’язується не лише стягувати заборгованості за надані комунальні послуги, а й також виконати коригування заборгованості відповідно до законодавства та врахувати таке коригування при обчисленні розміру заборгованості позивача за спожиті послуги з централізованого опалення.
  • Київське бюро технічної інвентаризації – але лише в частині питань обслуговування та утримання  житлово-комунального господарства – відповідальне за надання послуг із технічної інвентаризації, паспортизації та оцінки об’єктів нерухомого майна, незалежно від форми власності, обліку об’єктів нерухомого майна.  У питаннях, що стосуються нежитлового фонду, БТІ підпорядковується Департаменту комунальної власності м. Києва.

Департамент інформаційних технологій

Контроль за функціонуванням будь-якої цифрової інфраструктури в місті покладено на Департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Зокрема, КП «Інформатика», що підпорядковується цьому Департаменту, є адміністратором мережі камер системи «Безпечне місто»,  яка була створена задля посилення безпеки киян, контролю роботи комунальних служб та управління трафіком у місті. 

Управління реклами

Управлінню реклами КМДА підпорядковується КП «Київреклама», що здійснює  контроль та облік зовнішньої реклами в місті, укладає договори з орендарями площ під рекламоносії, демонтує незаконну рекламу і накладає санкції на порушників законодавства у сфері реклами. Належним відповідачем у справах про демонтаж рекламних засобів є саме КП «Київреклама», сам демонтаж як комплекс заходів, які передбачають відокремлення рекламних засобів разом з основою від місця їх розташування та транспортування на спеціально відведені території для подальшого зберігання здійснюється безпосередньо КП «Київреклама».

Департамент архітектури

Департамент містобудування і архітектури КМДА займається загальним проектуванням і дизайном міських публічних просторів, вулиць, парків, набережних, розташуванням кіосків та інших комерційних тимчасових споруд, слідкує за естетичним виглядом вулиць, довгостроковими планувальними проектами, кадастровими і землевпорядними питаннями тощо

Інші балансоутримувачі

Оскільки найчастіше жителі міста Києва стикаються із пошкодженням комунікацій (підземні, наземні дроти, кабелі, траси і т.д.), особливу увагу варто звернути на їх балансоутримувачів. Балансоутримувач комунікацій залежить від їх виду. Так, каналізаціями, водопроводами холодного водопостачання та пожежними гідрантами займається ПрАТ «АК «Київводоканал»; тепловими комунікаціями (теплотрасами) – КП «Київтеплоенерго»; газові комунікації входять до сфери діяльності АТ «Київгаз»; а енергопостачальні комунікації – до ДТЕК «Київські електромережі» та КП «Київміськсвітло».

В контексті комунікацій також доцільно буле згадати кабелі для підключення мережі Інтернет, які розміщують провайдери телекомунікаційних послуг у багатоквартирних будинках. Всі мережеві комунікації, що знаходяться в межах окремої квартири – знаходяться у власності власників такої квартири. Але всі інтернет-кабелі, а також шафи для обслуговування таких Інтернет-комунікацій, які встановлюють провайдери в під’їздах та інші елементи, розміщені провайдерами, залишаються у власності цих провайдерів. Спільна сумісна власність мешканців будинку на них не поширюється. Інше питання – на якій підставі провайдери використовують чуже майно, яке належить власникам багатоквартирного будинку (під’їзди, дахи, тощо). 

Варто зазначити, що не тільки комунальні структури відповідальні за благоустрій у Києві. Кожен заклад харчування, бізнес-центр, ТРЦ чи будь-який інший заклад у місті є балансоутримувачем певного громадського простору (наприклад, частини тротуару чи газону перед своїм фасадом), а отже і відповідальний за його благоустрій.

Так, відповідно до Правил благоустрою міста Києва, які затвердженні рішенням КМДА від 25 грудня 2008 року N1051/1051, підприємства, установи, організації та громадяни забезпечують благоустрій земельних ділянок, наданих їм у власність або користування. Якщо інше не передбачено проектною документацією, проходження межі по тій чи іншій вулиці, провулку, проїзду визначається по лінії бортового каменю проїзної частини вулиці вздовж підприємств, установ, організацій, а в інших випадках на відстані 10 метрів від фасадів будинків, споруд, огорож та інших елементів благоустрою. Ця територія і підлягає утриманню власниками комерційних закладів. До основних обов’язків по утриманню об’єктів благоустрою (їх частин), які покладаються на всіх без виключення власників або користувачів таких об’єктів благоустрою (їх частин), належать:

  • утримувати в належному стані території, надані їм в установленому законом порядку.
  • усувати за власний рахунок та в установлені строки пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини.
  • змінювати зовнішній вигляд фасадів будівель та споруд тільки на підставі затверджених проектів та за умови одержання дозволу (ордера) на тимчасове порушення благоустрою території у зв’язку з виконанням відповідних робіт у Головному управлінні контролю за благоустроєм міста Києва.
  • проводити своєчасне фарбування і ремонт металевих частин фасаду (пожежні сходи, водостічні труби, огорожі на даху, піддашки, накриття приямків тощо).
  • проводити миття фасадів і дахів, виконаних із скла, вікон та вітражів не менше одного разу у квартал, окрім періоду, коли температура повітря становить 0° C та нижче.
  • розміщувати елементи благоустрою тільки на підставі проектно-дозвільної документації.
  • захищати зелені насадження на наданих їм територіях шляхом встановлення бордюрного каменю.
  • розміщувати урни для сміття.
  • облаштовувати художнім освітленням фасади, споруди та будівлі.
  • облаштовувати на закріплених за ними територіях паркувальні місця, тощо.

Якось так, наскільки нам вдалось розібратись із непростим світом комунальних підприємств, корпорацій і департаментів. Нарахували до 20 одних тільки КП! На перший погляд, структура цього всього господарства і управління може бути оптимізована.

Автори: Владислав Власюк, Анастасія Кияшко

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]