Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У литовському місті Каунас відкрили після реконструкції площу Єдності, повідомляє Design Raid.

Раніше більшу частину простору використовували як автопарковку. Площу оточувала роз’єднана забудова різних епох і стилів. На фотографіях з Google Maps можна побачити, що містяни фактично не використовували площу для прогулянок, відпочинку та інших активностей.

Площа у 2017 році. Фото: Benediktas Balčiūnas, Google Maps

Девелопер вирішив реконструювати дві промислові будівлі, перетворивши їх на бізнес-комплекс, а заразом і профінансувати облаштування громадського простору на місці площі Єдності. 2016 року за проєктування взялася німецька компанія 3deluxe.

Фото: Norbert Tukaj

Масштабний проєкт включав реконструкцію двох будівель, площі та будівництво підземного паркінгу на 500 місць. Паркінг можуть використовувати не лише працівники бізнес-центрів, але й інші містяни та туристи.

Ландшафт площі з плавними вигинами спроєктовано таким чином, аби він слугував одночасно і скейт-парком. Різноманітні підвищення у вигляді амфітеатру та дерев’яні майданчики збільшують кількість місць для сидіння і відпочинку.

Фото: Norbert Tukaj

На площі облаштували сухий фонтан і штучний струмок, в якому можна купатися. В озелененні використали місцеві рослини, зокрема багаторічні злаки, сосни та берези. Під час реконструкції зрубали хвору вербу, яку нібіто посадив литовський співак Антанас Шабаняускас. Однак спершу від дерева відділили прищепу, яку вкорінили на тому ж місці.

Фото: Norbert Tukaj

Передбачається, що площу ще більше пожвавлять мобільні конструкції, такі як павільйони, кіоски, вуличні меблі, мобільна сцена тощо.

Проєктувальники використали такі матеріали, як світлий граніт, дерево та білий бетон.

Фото: Norbert Tukaj

Концепцію єднання продовжує й архітектура оновлених будинків. Всі корпуси бізнес-центру всередині сполучені атріумами та коридорами. Кав’ярні, магазини та ресторани підтримують зв’язок із людьми на площі.

Фото: Norbert Tukaj

Дизайн фасадів покликаний об’єднувати різні архітектурні стилі Каунаса, залишаючись сучасним і цілісним. Так, плавні лінії кутової будівлі відсилають до литовського ар-деко. А прагматичніша центральна будівля бізнес-центру натякає вже на балтійські варіації «Баухаусу» та на інтернаціональний стиль 1960-х років.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button