Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Найближчі три місяці науковці досліджуватимуть причини обміління Синього озера, розташованого між масивом Виноградар та Пуща-Водицьким лісом. Після цього озеро планують розчистити, відновити водність та розпочати облаштування парку «Синьоозерний», повідомляє Вечірній Київ.

Днями КП «Плесо» провело тендер на дослідження причин обміління вартістю 150 тисяч гривень. Фахівці-гідрологи мають розпочати роботу у найближчі тижні.

Як пояснює депутат Київради Олексій Окопний, перед початком розчищення озера потрібно визначити, чому рівень води знизився і чи не погіршиться стан озера після розчистки. Після цього фахівці зроблять моніторингові свердловини за периметром Синього озера і почнуть спостереження за озером.

Проміжні результати очікують орієнтовно на середину вересня, а загалом дослідження триватимуть близько трьох місяців. За словами Окопного, вже зараз екологи дійшли висновку, що озеро не наповнюватимуть за рахунок насосної станції «Виноградар-І» – артезіанська вода йде на питне водопостачання.

У цей час «Київзеленбуд» займатиметься проєктом благоустрою парку «Синьоозерний» довкола озера. Опубліковані візуалізації – попередні, проєкт дороблятимуть і запропонують до громадського обговорення.

Як повідомляє Клуб Коренного Киевлянина, більшу частину Синього озера засипали у 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. З того часу водойма почала міліти. Дно і береги озера очищували у 1998 році – тоді воду тичасово перекачували у штучний канал.

Зараз площа озера становить 2,8 гектара, його населяють кілька видів риб, ондатри і качки.

На обладинці: Синє озеро, 2019 рік. Фото зі сторінки Олексія Окопного, facebook.com/MyVinogradar

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button