Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23465 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У центрі Полтави, на вул. Соборності, 5-а, з’явився будинок зі свастиками та рунами. Його власник пояснив, що повертає на вулиці українських міст «традиційні знаки», повідомляє інтернет-видання Полтавщина.

У 2014 році ТОВ «Фірма АТОЛЛ» замовило будівництво «кафе-пекарні» на 254,5 кв.м. Однак громада міста виступила проти цього будівництва, тоді його захистив Геннадій Сікалов, що приїхав «підтримати однокласника». Однак в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб засновником ТОВ «Фірма «АТОЛЛ» вказано дружину Сікалова Світлану Манжос.

Тож «Полтавщина» вирішила взяти коментар щодо нетрадиційного для Полтави орнаменту саме у Геннадія Сікалова. Особисто він не прокоментував оздоблення будівлі, проте невдовзі з’явилось пояснення на сайті «Останній бастіон», головним редактором якого є Сікалов.

У першій публікації автори заявили, що солярні символи не заборонені чинним законодавством та є «демонстрацією повернення прадавніх, традиційних знаків на вулиці українських міст, зокрема Полтави, що не одне десятиліття було віддано на поталу окупантам з Москви та інших інородців».

Пізніше на сайті з’явилося більш розлоге пояснення свастики як «солярного символу» та його більш древнього трактування її, як різновид хреста, що зустрічався в історії більшості країн світу до того, як став символом нацизму та ненависті.

Наприкінці статті також зазначається, що «Останній бастіон» вирішив запустити «публікацію низки статей, присвячених неправомірно забутим традиціям, історії та культурі наших предків. Адже на тепер стає очевидним той факт, що просвітянство громадян, зокрема полтавців, нагальна справа, щоби не дати певним зацікавленим особам і неукам паплюжити спадщину українців».

Читайте також: З логотипу повітряних сил Фінляндії прибрали свастику, яку використовували майже століття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button