Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 58 днів. За цей час ми опублікували 24498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фахівці Центру економічної стратегії (ЦЕС), аналізуючи дані соціологічних опитувань, дійшли висновку, що 17% працюючих українців (3,1 мільйона людей) на піку карантину знаходилися у стані прихованого безробіття. Тоді зайнятість цих людей зменшилася або ж вони перебували в неоплачуваній відпустці.

Таким чином, згідно з даними ЦЕС, роботу могли тимчасово втратити до 2,8 мільйона українців, або 16% від робочої сили. Але дані Держстату у рази менше: роботу втратили тільки 2% від робочої сили — близько 368 тисяч українців.

Дані ЦЕС щодо безробіття на піку карантину з сайту ces.org.ua

У ЦЕС дійшли висновку, що цей розрив даних свідчить про те, що державна статистика не адаптована для подібних криз. Навіть якщо справжня кількість звільнень була більш наближеною до нижчої межі, вони були сконцентровані серед певних галузей та людей, що працюють у тіні: здебільшого серед менш забезпечених верств населення, що не мають «подушки безпеки» на випадок звільнення.

Попри швидке відновлення кількості вакансій та більшу активність шукачів роботи, що спостерігається  після зняття карантинних обмежень, якщо буде друга хвиля поширення коронавірусу, зайнятість громадян знову може різко скоротитися.

Щоб мінімізувати кількість звільнень, державна підтримка має бути націлена саме на ті сектори, що постраждали найбільше — або є найбільш вразливими. Крім того, ЦЕС радить організувати оперативну статистику ринку праці таким чином, щоб вона давала змогу бачити неспотворену реальну картину ринку праці в країні. А також розробити механізм підтримки людей, що можуть втратити роботу, але не шукатимуть нову — бо або зневірилися, або не мають фізичної можливості це зробити (наприклад, через догляд за дитиною на час карантину).

Читайте такожУ США під час карантину рекордно виріс рівень безробіття.

Обкладинка: Getty Images

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button