Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У парламенті розглядатимуть законопроєкти №3860 та №3861 про присвоєння юридичним і фізичним особам офіційної електронної пошти. На сайті Міністерства цифрової трансформації зазначали, що офіційну електронну адресу хочуть запровадити для юросіб, фізичних осіб-підприємців, адвокатів, арбітражних керівників та іннших.

Саме на неї представники держорганів зможуть надсилати повідомлення та повістки, що будуть вважатися офіційно врученими. Таким чином, підприємці зможуть спілкуватися з органами влади онлайн, пояснив автор законопроєкту Олександр Федієнко.

«Я однозначно стою на позиції, що, якщо ми йдемо в цифрове держава, без цього атрибуту не обійтися. Ми ж цивілізована країна, ми розвиваємося в сторону електронно-цифрових технологій», — повідомляє Федієнко.

У Мінцифри відзначили, що безпека використання таких е-мейлів буде залежати від обраного поштового сервісу та рівня цифрової грамотності користувачів.

Як працюватимуть офіційні email?

В законопроєкті прописано, що офіційні е-адреси вдосконалять процес реєстрації юридичних осіб та зроблять більш сприятливими умови ведення бізнесу.

Вони будуть складатися з ідентифікатора, символу «@» та доменного імені (окрім «ru»). Ідентифікатором для юридичних осіб буде код з Єдиного держреєстру юридичних осіб, для ФОПів — реєстраційний номер карти платника податків.

Усі офіційні електронні адреси реєструватимуться в ЄДР та в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Федієнко також пояснив, що українцям під час першого оформлення паспорта чи його обміні будуть автоматично присвоюватимуть офіційний email, але від його отримання можна буде відмовитись. Всі інші громадяни України зможуть отримати офіційну електронну адресу також за бажанням, оформивши її на порталі «Дія».

У мережі цю ініціативу уряду сприйняли неоднозначно, повідомляє Тhe Pаge, зазначаючи, що головним приводом для обурення користувачів є те, що листи будуть вважатися надісланими без додаткового підтвердження. Адже це ускладнить можливість довести в суді факт отримання листа.

Співзасновник «Українського кіберальянсу» Шон Таунсенд відзначив, що поява офіційної електронної пошти може бути  небезпечною, адже може використовуватиметься для спаму і шахрайства.

«Наприклад, беремо ІПН та надсилаємо “разводняк” на ІПН + популярний домен. З ймовірністю сім з десяти — це буде Gmail, 15% — інші популярні сервіси, і залишок — рідкісні сервіси і власні домени. Звичайно ж, з цифровими акаунтами помилки в наборі будуть відбуватися куди частіше, ніж зі звичайними», — пише Таунсенд.

Водночас радниця міністра цифрової інформації Яніка Мерило повідомила, що подібна система вже існує в Естонії.

«Навіщо (створювати) окрему адресу? Поки що немає єдиного універсального кабінету, який з’єднував би все регістри. Так, “Дiя” до цього йде, але поки, наприклад, якщо ви заповнили якусь анкету вручну, а потім змінили адресу, у даного органу ймовірно не буде інформації про вашу нову адресу. А якщо є єдина державна пошта, то через неї можна змінювати прив’язку», — зазначила вона.

Радниця міністра підкреслила, що допоки немає універсального кабінету, що поєднував би всі реєстри, його функції може виконувати офіційна е-пошта. Разом з тим, Мерило зазначила, що, на її думку, певний час скринька має використовуватись тільки для сповіщень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button