Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Picsea, Unsplash

Під час локдауну, що його запровадили більшість країн через пандемію коронавірусу, чоловіки стали проводити більше часу вдома та виявили реальний обсяг хатньої роботи. Експерти припускають, що це призведе до подальшого перегляду гендерних ролей, повідомляє The Guardian.

Видання наводить приклад медсестри з Вашингтона Кетрін Карджіл, яка змушена була ізолюватися від родини на час роботи з коронавірусними хворими. Все господарство, включно з доглядом за трьома малими дітьми, звалилося на плечі її чоловіка. Він був змушений взяти відпустку, щоб упоратися з усім.

«Він казав: “Я почуваюся постійно втомленим і не розумію чому”. Зате я розумію», – сміється Кетрін.

У дослідженні про вплив COVID-19 на гендерну рівність, проведеному ще у березні, зазначається, що пандемія має двосторонній ефект. З одного боку через закриття шкіл і дитсадків навантаження на жінок зросло, з іншого боку – підприємства почали запроваджувати гнучкі графіки, завдяки чому працюючі жінки змогли зручніше розподіляти обов’язки, а ще частину хатніх обов’язків перебрали собі чоловіки, які перестали ходити в офіс.

Автори подальших досліджень також зазначали, що чоловіки стали робити більше хатньої роботи, ніж до пандемії.

«Повсюдно ми спостерігаємо загальний рух до більш рівноправного розподілу праці, чи то миття посуду, чи прання, чи догляд за дітьми», – зазначає Ден Карлсон, соціолог із Університету Юти та співавтор однієї з таких розвідок.

Зокрема, в його дослідженні повідомляється, що кількість батьків, які вважають розподіл хатньої праці в їхніх родинах рівним, під час пандемії збільшилася з 26% до 41%. Кількість пар, які заявили про рівність у догляді за дітьми, зросла з 41% to 52%.

Традиційні гендерні ролі відчутно змінилися за останні півстоліття. Так, з 1965 року чоловіки загалом стали проводити втричі більше часу з власними дітьми – цей показник зріс із 6,5 годин на тиждень до 18 годин. Проте й досі матері в середньому приділяють домашньому господарству та дітям удвічі більше часу, ніж батьки. Жінка зазвичай більше порається по дому навіть якщо працює повний день і є головною годувальницею.

Опитування свідчать, що проводити час із дітьми чоловікам часто заважають негнучкий графік роботи та норми корпоративної культури.

Водночас карантин сприяє нормалізації віддаленої роботи та гнучкого графіку. Вчені підтверджують, що чоловіки з гнучкішим графіком роботи роблять більше хатньої роботи, а також приділяють більше уваги дітям.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button