Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Ванкувері в Канаді завершується будівництво неофутуристичного житлового хмарочоса Vancouver House. Датські архітектори з Bjarke Ingels реалізували проєкт 59-поверхового хмарочоса із подіумами, створивши одну з найбільш обговорюваних у світі житлових споруд.

Основу будинку складають малоповерхові будівлі трикутної форми, що плавно переходять у 152-метрову хвилеподібну вежу із прямокутними формами фасаду. Вартість будівництва оцінили у 400 мільйонів доларів.

На території в 60 тис. кв. м також розташуються магазини, кафе, офісні приміщення та розважальні заклади. Всього у комплексі буде близько 500 квартир. На території облаштують 609 паркомісць для автівок та 723 місця для велосипедів.

Vancouver House стане черговим втіленням успішної місцевої політики містопланування — «ванкуверизму». Вона полягає у близькому розміщенні великої кількості людей та багатофункціональному використанні території їх заселення.

Читайте також про «ванкуверизм»Як Ванкувер став одним із найкомфортніших міст для життя та які проблеми при цьому з’явились?

Окрім щільного розміщення житлових площ над інфраструктурними, проєкт передбачає створення пішохідної зони під мостом Гранвіл, обабіч якого й розташований комплекс, що сполучатиме трикутні комплекси-сателіти.

Підземне склепіння мосту Гранвіл стане галереєю мистецтва просто неба, де будуть представлені фотоконцептуальні твори художників

У своєму маніфесті, забудовник наголошує, що працюючи над проєктом Vancouver House, орієнтиром філософського бачення було поняття Gesamtkunstwerk — творча концепція «єднання мистецтв», в основу якої покладено ідею художнього перетворення дійсності (зокрема, через взаємодію елементів різних видів та жанрів в одному творі).

Таким чином, візуально трикутні форми базових конструкцій поступово переходять на вежі у прямокутні. На східному та західному фасадах будівлі є балкони, що формою нагадують бджолині стільники. Житлова вежа також має оптимальне видове розташування: з видом як на воду (залив Інгліш та бухту Фолз-крік), так і на гори.

А підземне склепіння мосту Гранвіл стане галереєю мистецтва просто неба, де будуть представлені фотоконцептуальні твори художників.

«Відвідувачі європейських будівель, будь то залізничний вокзал чи церква, часто піднімають погляд. У нас був шанс пограти з цією ідеєю: а якщо нижня сторона мосту — це не умовна парасолька, а Сикстинська каплиця?  Якщо стеля — це полотно, яке захоплює нашу увагу, то будівля — це просто форма, яка натягує полотно», — пише головний архітектор та засновник Bjarke Ingels Group Бьярке Інгельс.

Будівництво житлового комплексу розпочали у 2016 році, а завершити проєкт мають влітку 2020-го. У 2015 році він вже отримав відзнаку Фестивалю світової архітектури у номінації «Будівля майбутнього» (World Architecture Festival’s Future Building of the Year).

Усі світлини: візуалізація проєкту Bjarke Ingels Group

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button