Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Marc Kleen, Unsplash

18 серпня в Німеччині стартувало перше в історії країни довгострокове дослідження безумовного базового доходу, повідомляє Deutsche Welle.

Безумовний базовий дохід або гарантований мінімум – альтернативна форма соціального забезпечення, яка передбачає регулярні виплати для покриття базових потреб громадянина.

Німецьке дослідження триватиме три роки. Протягом цього часу – починаючи з весни 2021 року – 120 добровольцям виплачуватимуть щомісяця по 1433 євро. Ці виплати фінансуватимуться коштом приватних пожертвувань.

Дослідження проводять Німецький інститут економічних досліджень (DIW), Інститут Макса Планка, Кельнський університет та ініціатива Mein Grundeinkommen (Мій основний дохід).

«Ми хочемо знати, як це впливає на поведінку та стосунки, і чи може базовий дохід допомогти впоратися з поточними викликами в нашому суспільстві», – зазначає представник Mein Grundeinkommen Міхаель Бомаєр.

Дослідження базового доходу вже проводилися в низці країн, таких як Фінляндія, Італія, США. Проте у DIW вважають, що ці проєкти були або застарілими, або не піддавалися узагальненню, або вивчали базовий дохід тільки для безробітних.

Опоненти ідеї безумовного доходу вважають, що гарантовані виплати демотивують людей працювати. Та найголовніше – це важко втілити. Наприклад, забезпечення всіх німців гарантованими виплатами у тисячу євро на місяць коштувало б державі один трильйон євро на рік, що лиш на третину менше за загальні щорічні державні витрати Німеччини.

Прихильники вважають безумовний базовий дохід ефективнішою альтернативою вже наявним моделям соціальної підтримки, засобом підтримання гідного рівня життя, а також можливістю приділяти більше часу й сил особистим стосункам, творчості, власним проєктам тощо.

Гарантований мінімум також резонує з дослідженнями, які стверджують, що менший рівень стресу, викликаного браком грошей, спонукає працівників працювати ефективніше. Раніше ми писали про засновника американського стартапу, який підняв працівникам зарплати за рахунок власної, і стверджував, що це підвищило ефективність роботи в компанії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button