Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото з Фейсбуку ETER

Андрій Пелюхівський, власник кафе ETER, розташованого на першому поверсі Довженко-центру, заявив, що представник Фонду держмайна Максим Набока після перевірки пропонував за 15 тисяч гривень більше «не турбувати» підприємця протягом року. В іншому разі представник Фонду держмайна говорив про складання акту про порушення, копія якого потрапить до прокуратури. Як наслідок, Фонд держмайна матиме підставу розірвати договір оренди з власником закладу.

Порушення кафе: стільці для кур’єрів
перед входом і столики у внутрішньому дворику

Кафе ETER працює в приміщенні Довженко-Центру вже два роки. 13 серпня о 13:00 в кафе прийшли представники Фонду держмайна по місту Києву з наказом про планову перевірку. У результаті перевірки виявилося, що підриємець Андрій Пелюхівський незаконно заволодів державним майном.

Кафе розташоване  в глибині великого холу на першому поверсі Довженко-Центру. Перед скляною стіною біля входу в кафе власники поставили високий стіл і стільці для кур’єрів Глово, щоб ті залишали там свої портфелі й очікували замовлення.

«Дійсно, декілька безцінних квадратних сантиметрів було безсоромно захоплено мною у держави для того, щоб створити нормальні умови для роботи кур’єрів і комфорт для гостей», – пише Андрій Пелюхівський.

Одні з дверей кафе ведуть у внутрішній двір Довженко-Центру. Відразу за ними є бетонний парапет, площею 14 квадратних метрів, який раніше використовувся для господарських потреб Центру. На парапеті представники кафе розмістили декілька столиків – туди відвідувачі виходять курити чи обідати. Також в закладу була домовленість з Довженко-Центром використовувати це місце в спільних заходах.

«Формально цю площу дійсно можна назвати літнім майданчиком. І я би з радісттю оформив всі необхідні документи для того, щоб сезонно ним користуватись. Однак, цього не було зроблено з декількох причин, – пояснює підприємець. – По-перше, реєстрація майданчиків здійснюється у квітні, а заклад через карантин почав працювати в липні. По-друге, минулий досвід спілкування з Фондом на рахунок можливості тимчасового використання схожої ділянки, обернувся повним провалом. Підготовка документів, оплата послуг компанії, що здійснює оцінку, час – все коту під хвіст. Їм нецікава нерегулярна оренда і це чомусь не вважається порушенням інтересів держави».

Фото з Фейсбуку ETER

Як представник Фонду держмайна
запропонував «вирішити» проблему

Після перевірки Андрій Пелюхівський зателефонував представникові Фонду – Набоці Максиму Васильовичу, провідному спеціалісту відділу контролю за виконанням договірних відносин та використання державного майна. Вони домовилися про зустріч, щоб обговорити порушення. Представник Фонду держмайна запропонував зустрітися не в кафе, а біля шумного будівельного майданчика. Підприємець вирішив записати розмову на диктофон.

«Перед виходом столики стоять і задній майданчик, який по факту є державною власністю. В будь-якому разі там є земельна ділянка для користування Довженка. І питання в тому, що ви користуєтеся, договору немає», – так на записі пояснює суть порушень Максим Набока. Після цього чиновник запитав про «конструктивні пропозиції».

Підприємець у свою чергу пояснив, що столики в дворику поставили саме під час карантину, аби відновити роботу, безпечно розсадивши людей на вулиці.

Тоді, за словами Андрія Пелюхівського, Максим Набока дістав айфон, відкрив на ньому калькулятор і набрав число 15. Як виявилося, за 15 тисяч гривень кафе ETER могло отримати гарантію спокійної роботи впродовж року без претензій від Фонду держмайна. Власник кафе обіцяв подумати «до завтра».

«На той момент [перевірки – ред.] провопорушення було зафіксовано, далі його передадуть у відділ для виправлення цих недоліків і під таким моментом розривають договір. Є такі прецеденти», – пояснив представник Фонду держмайна можливий розвиток ситуації в разі відмови дати хабара.

«Я не маю наміру викриттям одного з хабарників найнижчого рівня подолати гідру корупції, однак, щиро вірю, що боротьба із “захисниками державних інтересів” починається саме на цьому рівні. 15 тисяч – це не дуже великі гроші, хоча в сьогоднішніх обставинах я кажу це сумніваючись. Це гарна ціна за спокій і можливість працювати далі. Але мені не до вподоби такий комфорт. Не треба бути професором, щоб зрозуміти, що саме він – кров тієї ж гідри», – написав Андрій Пеліховський на своїй Фейсбук-сторінці.

«Хмарочос» звернувся до Фонду держмайна за коментарем, але на момент публікації матеріалу відповіді не отримав.

https://www.facebook.com/peluhovskiy/videos/3771504679545643/

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button