Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23426 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Станом на 20 серпня у Києві заборонили купатися на 10 муніципальних пляжах через активне цвітіння води у Дніпрі, обумовлене спекою, повідомляє КП «Плесо».

Червоні прапори вивісили на пліжах Венеція, Веселка, Дитячий, Золотий, Молодіжний, Передмістна Слобідка, Райдуга, Тельбін, Центральний, Чорторий.

Пляж Пуща-Водиця позначили жовтим прапором – там купатися не рекомендують. З пляжів, на яких дозволено купання, залишилися Троєщина, Галерний та Вербний.

Екологиня Мар’яна Гінзула повідомила ТСН, що цього року цвітіння води почалося майже на місяць пізніше через дощовий початок літа. У збільшенні кількості фітопланктону фахівці звинувачують фосфати.

«Все це спричиняє велика кількість фосфатів, яка міститься у пральних засобах», – зазначає голова ГО «Агенція з хімічної безпеки» Денис Павловський.

Цвітіння води річки Дніпро у Києві (ліворуч) та у Дніпрі (праворуч). Фото: facebook.com/alexander.shelin, facebook.com/Ukraine.Dnepr.1776/

За його словами, потрапляючи у воду, шкідливі сполуки не лише сприяють розмноженню водоростей, але й згубно впливають на здоров’я людини: «Порушують кислотно-лужний баланс шкіри, таким чином руйнуючи захисний покрив шкіри. Це сприяє кращому проникненню хімічних речовин до нашого організму, що призводить до алергічних реакцій і захворювань дихальних шляхів».

«Якщо у водойму потрапляє один грам фосфатів, це провокує ріст 5-10 кілограмів синьо-зелених водоростей. При одному пранні фосфатними мийними засобами у воді опиняється до 16 грам фосфатів», – запевняють у КП Плесо».

Екологи заявляють, що боротися з цвітінням води через потрапляння до водойм фосфатів можна у два способи: обладнати водоканали надпотужними фільтрами або скорочувати продаж пральних засобів із фосфатами. На думку Мар’яни Гінзули, перший спосіб Україна не зможе собі дозволити фінансово: до прикладу, у 1990-х роках у США витратили 200 мільярдів доларів на такі фільтри.

Щодо другого способу, то в Україні вже діє закон, що обмежує вміст фосфатів у пральних порошках, але виробники все одно постачають на ринок їх велику кількість. У липні КП «Плесо» запустило збір голосів під петицією до президента про законодавчу заборону фосфатних мийних засобів. Поки що вона набрала близько 10% необхідної кількості голосів.

Супутниковий моніторинг цвітіння водоростей у Чорному морі станом на перше липня 2020, Національний центр управління та випробувань космічних засобів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button