Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Працівниця лабораторії тримає посудину з генетично модифікованими комарами. Фото: Oxitec

Біотехнологічна компанія Oxitec випустить 740 мільйонів генетично модифікованих комарів на архіпелазі Флоридські Ключі у США, повідомляє BBC.

Мета такого заходу – винищити популяцію комарів Aedes aegypti, що є інвазивним для Флориди видом і розповсюджує жовту гарячку, лихоманку денге, вірус зіка, вірус чікунгунья тощо. Флоридські водойми зі стоячою водою сприяють розмноженню цих комах, крім того, вони ще й виробили стійкість до інсектицидів.

Aedes aegypti можна розпізнати за білими мітками на ногах та міткою у формі ліри на череві. Фото: Oxitec

Вчені змінили геном комара таким чином, аби виживали лише самці, а самиці, які п’ють кров, гинули на стадії личинок. Потомство звичайних самиць і самців-мутантів зберігатиме властивість, яка призводить до смерті самиць, тож із часом вся популяція має вимерти.

19 серпня місцева влада погодила реалізацію біотехнології. Мільйони генетично модифікованих комарів випускатимуть на волю протягом 2021-2022 років.

Ця ідея викликала значний спротив громади та екологів. Петиція проти комарів-мутантів зібрала близько 240 тисяч підписів. Екологи застерігали від потенційного виникнення гібридного виду, який буде стійким до інсектицидів, і навіть охрестили технологію «експериментом парку Юрського періоду».

Фото: Oxitec

Компанія Oxitec запевняє, що її технологія не загрожує ані людям, ані тваринам, ані загалом довкіллю, адже щоб отримати всі необхідні дозволи, довелося пройти максимально вичерпні експертизи та надати дозвільним органам грубезну теку, яка містить понад 70 науково-технічних документів, 4500 сторінок матеріалів, 25 наукових досліджень.

Біотехнологію вже тестували у Бразилії з непоганим результатом. Також мільярди модифікованих москітів вже випускали на Панамі та на Кайманових островах. У майбутньому компанія планує запустити комарів-мутантів у Техасі й навіть вже отримала деякі попередні дозволи.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button