Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Офіс Apple, спроєктований Foster + Partners. Фото: Nigel Young

Через пандемію коронавірусу компанії Кремнієвої долини повністю або частково перевели своїх співробітників на віддалену роботу. Такі компанії, як Alphabet, Facebook, Twitter та Oracle, вже заявили, що значна частина їхнього штату залишиться працювати поза офісом і після послаблення загрози COVID-19. Це може кардинально змінити принципи роботи індустрії, повідомляє Bloomberg CityLab.

Ідея ефективності індустріальних кластерів з’явилася у США ще до Кремнієвої долини – це і Голлівуд як осередок кіноіндустрії, і Детройт середини ХХ століття як центр автомобілебудування. Передбачалося, що фізична присутність спеціалістів одного напрямку в одному місці сприятиме творчості й інновативності.

Кампус Facebook, спроєктований Френком Гері. Фото: dezeen.com

Ще до пандемії чимало компаній у Каліфорнії практикували віддалену роботу як системний підхід. Це дозволяло віртуально розширювати штат працівників. Та загалом робота у Кремнієвій долині за замовчуванням передбачала фізичну присутність. Такі гіганти, як Apple, Alphabet, Yahoo, Reddit, завжди були орієнтованими на офіси.

Для цього будувалися якомога комфортніші кампуси, в яких працівник може проводити якомога більше часу. Проєкти розробляли Foster + Partners, BIG Architects, Френк Гері та інші відомі архітектори.

Офіс Dropbox у Сан-Франциско. Фото: Garret Rowland

Вже зараз, коли чимало IT-спеціалістів більше фізично не прив’язані до Кремнієвої долини та агломерації Сан-Франциської затоки, вартість оренди житла у Сан-Хосе і Сан-Франциско впала на 7% порівняно з березнем – та водночас зросла у дрібніших містах-супутниках, таких як Сакраменто і Ріно.

Ціни на житло у цьому регіоні взагалі є абсурдно високими: до пандемії середня вартість оренди однокімнатної квартири у Сан-Франциско сягала 3700 доларів на місяць. Така ситуація склалася власне через концентрацію високооплачуваних IT-спеціалістів. Раніше ми писали про велику проблему бездомності у Каліфорнії, що безпосередньо пов’язана з цим феноменом. Та висока вартість життя є також перепоною для припливу нових молодих спеціалістів, які ще не можуть претендувати на високу зарплату.

«Молодим талановитим людям майже неможливо потрапити у штат на зарплату, яка б покривала ці витрати», – зазначає професорка Сьюзан Вочтер, експертка з нерухомості та фінансів.

Офіс Samsung у Кремнієвій долині. Фото: Sean Airhart 

Відтак вона вважає, що перехід на віддалену роботу позитивно відіб’ється на IT-компаніях: вони зможуть залучати більше цікавих працівників, а ті, у свою чергу, нарешті матимуть можливість орендувати житло за помірну ціну.

Професорка прогнозує появу вузлових осередків, які розосередяться Західним узбережжям. Те, де вони виникатимуть, залежатиме від наявної інфраструктури – зокрема транспортної доступності. Кремнієва долина залишиться центральним хабом, але вже не так домінуватиме.

Звісно, віддалений режим роботи підійде не всім компаніям, адже працівникам-початківцям зазвичай корисно перебувати поряд та обмінюватися ідеями з досвідченішими колегами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button