Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Джейкоб Блейк

23 серпня поліцейські сім разів вистрелили у спину чорношкірому чоловіку у місті Кеноша, штат Вісконсин, США, 23 серпня. Поранений перебуває у критичному стані, двох правоохоронців тимчасово відсторонили, у місті почалися протести, повідомляє CNN.

Повідомляється, що поліцейських викликали на побутовий конфлікт у житловий район. На відео, який зняв очевидець, видно, як 29-річний Джейкоб Блейк обходить свій автомобіль, прямуючи до водійського місця, в той час як поліцейський іде за ним, наставивши зброю у спину. Коли Блейк відчиняє двері та нахиляється, поліцейський хапає його за сорочку, чути сім пострілів.

У цей час всередині автомобіля перебували троє дітей Блейка – трьох, п’яти та восьми років.

Поліція Кеноші не має при собі відеореєстраторів. Місто запланувало купити камери у 2022 році. Очевидець, який знімав постріли на телефон, не бачив, з чого почався конфлікт.

Адвокат сім’ї Блейка Бен Крамп заявив, що чоловік розбороняв сварку між двома жінками, після чого хотів залишити місце конфлікту.

У поліцейській профспілці заявили, що відео не відображає всіх подробиць конфлікту та закликали поки що утриматися від суджень.

Однак у місті вже спалахнули протести. Розлючені протестувальники палили автомобілі та трощили вікна. У Кеноші запроваджено комендантську годину, до міста прибули військові.

У травні протести спалахнули через вбивство чорношкірого Джорджа Флойда у Міннеаполісі, вони поширилися на всі штати й навіть інші країни під девізом Black Lives Matter. Випадок із Флойдом далеко не поодинокий. У березні резонансу набуло вбивство 27-річної Бріони Тейлор: до її будинку в Луїсвіллі, Кентуккі, увірвалися поліцейські, які розшукували наркоторговців з притону, розташованого за 16 кілометрів.

22 серпня поліція застрелила 31-річного афроамериканця Трейфорда Пеллеріна у місті Лафаєт, Луїзіана.

Щороку поліція у США вбиває близько тисячі цивільних громадян. Згідно з дослідженнями, для чорношкірої людини ризик бути застреленим поліцейським у 2,5 рази вищий, ніж для білої. Неозброєних чорношкірих, вбитих поліцією, вдвічі більше, ніж неозброєних білих.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button