Через білоруські протести АМКУ посилює моніторинг за ринками пального

В Білорусі, що є одним з головних експортерів нафтопродуктів до України, страйкуватимуть обидва нафтопереробні заводи.

Дата публікації: 26.8.2020 Розділ: Новини

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Антимонопольний комітет України (АМКУ) посилив моніторинг за ринками пального через протести в Білорусі, що є одним з головних експортерів нафти й нафтопродуктів до України, повідомляє Громадське.

За словами керівника консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, понад 30% палива на українських заправках мають білоруське походження.

Через залежність від імпорту нафти й нафтопродуктів, політична ситуація в Білорусі дійсно може вплинути на ринок пального в Україні. За даними Держстату, понад 12% імпорту за перше півріччя 2020 року — це мінеральні палива. У разі перебоїв із постачаннями нафти в країні немає внутрішніх ресурсів для заміни.

В АМКУ закликали учасників ринків пального втриматись від «антиконкурентних практик», таких як створення штучної нестачі пального, завищення цін чи перешкоджання імпорту нафтопродуктів через морські порти. У разі виявлення порушень в АМКУ пообіцяли діяти «відповідно до чинного законодавства».

Що відбувається в Білорусі на тлі протестів?

На обох нафтопереробних заводах Білорусі — Мозирському НПЗ та «Нафтані» — працівники повідомляють про страйкування. На «Нафтані» вже понад 3200 працівників підписалися за відставку Олександра Лукашенка та заявили про початок страйку з 29 серпня, якщо до того часу він не піде з посади.

Працівники Мозирського НПЗ теж почали збір підписів, але результати планують оголосити не раніше наступного тижня. Один із цехів НПЗ оголосив частковий страйк протягом трьох робочих годин щодня, з 20 серпня.

Яким це вплине на Україну?

Експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп сумнівається в перебоях у постачанні нафтопродуктів з Білорусі.

«Технологія роботи нафтопереробних заводів — це безперервний процес. Виробники в Білорусі розуміють: якщо вони зупиняться, це буде довший процес, і постраждають у першу чергу самі вони», — пояснює Прокіп у коментарі Громадському.

На його думку, це стане можливим лише у випадку, якщо всі працівники НПЗ оголосять тотальний страйк або влада Білорусі піде на їх силове придушення. Тоді Україні доведеться переорієнтовуватися на постачання з інших країн: збільшиться кількість європейських постачальників, що вплине на ціни на ринку.

Але Прокіп додає, що наразі ймовірність того, що ситуація в Білорусі вплине на постачання нафтопродуктів на ринок України, низька.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]