Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Annie Spratt, Unsplash

Уряд Норвегії оголосив про початок тендеру на розвідування дев’яти нафтових ділянок у Баренцовому морі, повідомляє hromadske.

Громадське обговорення тримало два місяці, і 26 серпня уряд дозволив розвідку регіону. Видобування планують почати з 2021 року.

Фахівці вважають видобуток нафти в Арктиці загрозою для довкілля. Професор Університетського коледжу Лондона Ілан Кельман зауважує, що зокрема, зараз не існує технологій, які б дозволяли прибирати розлиту нафту в арктичних умовах.

Низка екологічних організацій, зокрема «Ґрінпіс» та Всесвітній фонд дикої природи, звернулися до уряду Норвегії з проханням утриматися від видобутку нафти в Арктиці. Вони вказали, що з 1965 по 2019 рік Осло постійно надавало дозволи на видобуток нафти там, де екологи не радили цього робити.

Приблизне розташування дев’яти районів у Баренцовому морі, де Норвегія планує видобувати нафту з початку 2021 року. Зображення: hromadske

Водночас в уряді запевняють, що Норвегія має тривалий досвід екологічно безпечного видобування нафти й газу з моря, тому хвилюватися за це не варто.

«У нас найсуворіші правила охорони здоров’я і безпеки у світі, а ще ми заздалегідь продумуємо співіснування з риболовним промислом та іншими сторонами, що використовують море», – запевняє Ерленд Йордаль, радник міністерства нафти та енергетики Норвегії.

Торік Норвегія відмовилася видобувати нафту в іншому регіоні – акваторії Лофотенських островів – через небезпеку довкіллю. Та зараз через коронавірус нафтова галузь перебуває у кризі, і запаси скорочуються, що для Норвегії, найбільшого в Європі нафтовиробника, може обернутися втратою енергонезалежності, вважають експерти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button