Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із сатиричного серіалу «Чорне дзеркало», епізод «Nosedive»

Фінська компанія TietoEVRY розробила шрифт, спрямований проти булінгу: він використовує машинне навчання для автоматичної заміни образливих слів і висловів англійської мови на евфемізми.

Так, набрана шрифтом The Polite Type фраза «Ти потворний» автоматично міняється на «Ти не є традиційно гарним»; «Я тебе ненавиджу» – на «Я не згоден з тобою»; «Закрий рота» – на «Хочу тиші і спокою»; «Ти тупий» – на «Ти дурненький».

Зображення: thepolitetype.com

Слово «сука» шрифт заміняє на «самки собаки», а «шльондра» – на «секс-робітниця». Автоматично міняються дерогативні або ненормативні слова на позначення раси, етносу, сексуальної орієнтації тощо.

Слова, які не можна замінити без образливих конотацій, такі як fucking та idiot, програма просто заблюрює. Власне, це вперше, коли розмитість включено як окремий символ гарнітури.

Фраза «I fucking hate you» в інтерпретації розробників. Зображення: thepolitetype.com

Мета шрифту The Polite Type – вказати на неприпустимі слова, словосполучення і вирази та продемонструвати ввічливіші варіанти звертання. Розробники закликають охочих розширювати словник програми та сподіваються, що згодом вона розпізнаватиме ширший контекст.

Шрифт доступний для скачування та після встановлення виконує свої цензуруючі функції як онлайн, так і офлайн. На сайті розробника можна протестувати Polite Type.

The Polite Type все ж лишає користувачеві деякі можливості зробити співрозмовнику боляче

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button