Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Bonnie Kittle, Unsplash

Депутати Верховної Ради пропонують запровадити обов’язкову платну реєстрацію всіх домашніх тварин. Відповідний законопроєкт зареєстровано у парламенті під номером 3796.

Ініціатори – 27 депутатів від «Слуги народу», «Голосу» ОПЗЖ, «Батьківщини», групи «За майбутнє» – запевняють, що метою законопроєкту є захист тварин від жорстокого поводження та безвідповідальності власників. Головною авторкою вказано депутатку від «Слуги народу» Юлію Овчинникову.

Ідентифікацію і реєстрацію тварин робитимуть ветеринари через спеціальні бази даних і Єдиний державний реєстр тварин. Новонароджену тварину потрібно буде реєструвати після того, як їй виповниться три місяці. У тексті прямо вказано, що це платна процедура.

«Проведення ідентифікації та реєстрації домашніх та диких тварин, які утримуються у неволі або в напіввільних умовах, є платними процедурами», – йдеться в документі.

Транспортувати незареєстрованих тварин заборонять. Благодійні організації зможуть реєструвати безпритульних собак і кішок за гроші місцевих бюджетів.

У соцмережах міркують, які домашні тварини можуть увійти в перелік, обов’язковий до реєстрації, адже формулювання в тексті проєкту охоплює доволі широке коло. Конкретні переліки таких тварин має затвердити Кабмін.

«Домашні тварини – тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій», – пояснюють автори проєкту.

Наші гроші характеризують ініціативу як «схему». Зазначають, що вона значно розширює перелік тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації. Якщо зараз до нього входять лише сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці та кози, то в разі прийняття законопроєкту обов’язковій ідентифікації та реєстрації підлягатимуть також усі домашні, дикі, безпритульні (бездоглядні) та лабораторні тварини.

Ще більш насторожує створення приватного посередника. Реєструвати тварин можуть лише «агенти з ідентифікації тварин» та лише за допомогою «авторизованих баз даних тварин».

Після публікації «Наших грошей» депутат Ярослав Юрчишин з «Голосу» повідомив про відкликання свого підпису. Стверджує, що спочатку концепція була іншою.

«Про посередників у реєстрації безпритульних тварин в концепції закону не йшлося. Але якось з’явилося», – написав Юрчишин.

Журналіст-розслідувач Денис Бігус вважає, що значну роль в ініціативі відіграє один із авторів, депутат від групи «За майбутнє» Антон Яценко, якого пов’язують з сумнівними схемами.

Бігус заявляє, що раніше Яценко «протиснув» створення Тендерної палати, яка надає платні послуги за оформлення документів на тендер, потім – посередників, які вносили дані про оцінку нерухомості до державної бази. «В обох випадках структури були приватні. В обох випадках афілійовані з людьми Яценка», – зазначає журналіст.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button