Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Український художник, скульптур і архітектор Іван Кривецький наприкінці 1960-х років у Броварах збудував для себе авторський модерністський будинок, який наразі опинився під загрозою знищення. 

Будинок Кривецького розташований неподалік вулиці, де живе бабуся громадської активістки Анни Кияниці. Тож активістка пам’ятає цей дім із дитинства. Цього серпня, навідавшись до Броварів, Анна застала будинок в закинутому стані.

Іван Кривецький помер десять років тому, а минулого року відійшла його дружина. Відтоді будинок не доглядають. Анна почала досліджувати історію дому і дізналася від сусідів, що новий власник планує його знести.

Будинок здалеку впадає в око, адже зроблений зі скла. Двоповерхову скляну конструкцію тримають дерев’яні балки. На першому поверсі розташовується майстерня художника, на другому – спальня подружжя Кривецьких. На даху будинку архітектор зробив теплицю.

Як кажуть сусіди, Валентина Ігнатівна, дружина Кривецького і викладачка музичної школи в Броварах, вирощувала там квіти та овочі. За словами активістки Анни Кияниці, дім був проєктом, яким подружжя займалося до кінця життя, без кінця щось вдосконалюючи та доробляючи. 

Щоб зберегти спадщину Кривецького, Анна розпочала переговори з власником. Але наразі сторони не домовилися ні до чого конкретного. Нові власниками будинку стали сусіди. Саме їм дружина художника подарувала будинок.

«Сьогодні сестра прислала відео, де видно, як зносять огорожу будинку. Тому є всі підстави припускати, що незабаром будинок теж знесуть», – розповіла Анна «Хмарочосу».

«Будинок очевидно відрізняється від звичної «дачної» архітектури, характерної для Броварів, тому сусіди все ще гадають, як Івану Дмитровичу вдалося отримати дозвіл на забудову. За їхніми словами, він зробив цю задачу для себе першочерговою, будинок називав своєю дитиною і основним твором життя», – каже Анна Кияниця. 

18 серпня на сайті Президента Анна створила петицію про збереження будинку Кривецького.

Усі фото: Анна Кияниця

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button