Інструменти електронної демократії: спосіб достукатися до влади чи можливість фальсифікації?

Дата публікації: 7.9.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Піденко Олександра

Національна модераторка платформи EDEM, Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), Фонд Східна Європа

Познайомтесь з Володимиром. Поряд із його домом є занедбаний парк.

Володимир завжди мріяв про відновлення парку, аби можна було гуляти в ньому з родиною.

Одного дня Володимир вирішив: досить мріяти – час діяти! Тож він відкрив сайт «Місцеві петиції» і подав власну – про реставрацію парку.

Потім поширив цю петицію на своїй фейсбук-сторінці та у групі свого міста.

Виявилось, що у Володимира багато однодумців. Ідея сподобалась містянам. Вони навіть створили сторінку, присвячену парку.

Так за місяць петиція зібрала потрібну кількість підписів. Але, на жаль, за кілька днів міська влада опублікувала відповідь про те, що цього року коштів у міський бюджет на реставрацію парку не закладено.

Тут на допомогу прийшов Сергій, сусід Володимира і один із підписантів петиції. Він нагадав, що незабаром у місті розпочинається новий цикл Громадського бюджету. Тож варто подати заявку.

Сергій і Володимир залучили ще кількох людей, які активно виступали за відновлення парку в соцмережах. Спільно вони написали заявку і подали її на порталі «Громадський бюджет».

За місяць Володимир отримав повідомлення, що його заявка успішно розглянута і допущена до голосування. І тут почалося найцікавіше!

Володимир розумів, що 500 підписантів петиції – це добре, але для перемоги такої кількості голосів може не вистачити. Він знову звернувся до сили соціальних мереж і закликав усіх небайдужих поширити інформацію про проєкт.

Люди публікували свої фото у парку, знімали агітвідео, складали дописи… Іншими словами, підключились до інформаційної кампанії – із закликом проголосувати за проєкт.

Робота не припинялась до останнього дня голосування. І вона не була марною. Проєкт визнали переможцем! А Володимира та співавторів запросили до ініціативної групи, відповідальної за його реалізацію.

За півроку Володимир разом зі своєю родиною, як і тисячі містян, уже гуляв оновленим парком.

Тим самим парком гуляла ще одна мешканка – Марина. Вона також раділа тому, що її район і місто стають кращими. Єдине, про що шкодувала, – що поруч із парком немає освітлення.

У пошуках рішення на офіційному сайті міста Марина дізналась про сервіс «Відкрите місто». Він дозволяє адресувати проблему відразу до відповідальної організації та відслідкувати шлях вирішення.

І справді – наступного дня після публікації повідомлення взяли в роботу. А вже за кілька тижнів біля парку були встановлені новенькі ліхтарі.

Насправді кожен може долучитись до покращення свого міста! І для цього не потрібно ходити по кабінетах або бути затятим громадським активістом. Адже інструменти електронної демократії надають можливість усім мешканцям зробити власний внесок у розвиток свого міста.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]